Kakšen je postopek registracije domene?

Z registracijo domene postanemo lastnik oziroma nosilec določenega spletnega naslova. Domeno mora registrirati vsak, ki se na spletu želi predstaviti s svojo spletno stranjo ali spletno trgovino. Sam postopek registracije domene ni zahteven, več časa pa moramo nameniti izbiri samega spletnega naslova – tako izbiri imena kot domenske končnice.

Pri izbiri imena je najbolj pomembno, da je le-to kratko in da si ga obiskovalci enostavno zapomnijo. Ker je veliko domen že zasedenih, se pogosto odločamo tudi za domene iz dveh besed, takrat pa se nam pojavi vprašanje, ali med besedi vstaviti vezaj ali ne. Strokovnjaki običajno priporočajo domeno brez vezaja, prav tako pa se je smiselno izogibati šumnikom, saj jih uporabniki spleta niso vajeni. Kar pomislite – če bi vam nekdo rekel, da njegovo stran lahko obiščete na naslovu mojahiška.si, ali bi najprej poskusili s šumnikom? Najbrž ne.

Zadržimo se še nekoliko pri izbiri imena, saj od njega v veliki meri zavisi uspešnost spletnega mesta. Za potrebe podjetja je daleč najbolje izbrati domeno, ki ima enako ime kot podjetje (oziroma kot blagovna znamka). Pri ostalih situacijah pa moramo biti izvirni, predvsem moramo paziti na to, da gre domena dobro v uho in da ni preveč zapletena.

Tudi pri izbiri domenske končnice moramo upoštevati nekaj pravil. Zavedati se moramo, da je domena .SI namenjena slovenskim obiskovalcem, .DE nemškim, .HR hrvaškim, .IT italijanskim in tako dalje. Če torej ciljamo na točno določen trg, izberemo tako imenovano nacionalno oziroma državno domeno. V kolikor pa nameravamo postaviti stran v angleščini, namenjeno globalnemu trgu, pa je najbolj primerna registracija domene .COM. Zelo popularne postajajo tudi tematske domene, na primer .BLOG, .SHOP, .REVIEW, .AGENCY in podobne.

Ko imamo izbrano domensko ime in končnico, je čas za registracijo domene. To opravimo tako, da obiščemo spletno stran registrarja, v preverjalnik domen vpišemo svojo domeno, jo dodamo v košarico, v polja vpišemo svoje podatke in s plačilom zaključimo naročilo. Ko registrar zabeleži transakcijo, je domena registrirana na naše ime. Lahko jo registriramo tudi kot pravna oseba oziroma kot podjetje.

Naj za konec omenimo le še to, da imajo nekatere domene posebne omejitve pri registraciji, predvsem nacionalne. Tako denimo domeno .EU lahko registrirajo le evropski državljani in podjetja s sedežem v EU, poleg teh pa še prebivalci Islandije, Liechtensteina in Norveške.

Ali že veste, katero domeno boste registrirali? Nikar se ne obotavljajte, da vas kdo ne prehiti, saj si boste v tem primeru morali izmisliti novo domensko ime ali izbrati drugo končnico.

Kako obnoviti izbrisane slike na telefonu. Ko ugotovimo, da smo izgubili slike s telefona je prvo pravilo, da ga prenehamo uporabljati. Preberi več …

Antivirusni program. Za vsakega uporabnika osebnih računalnikov (še posebej z operacijskim sistemom Windows) je izredno pomembno, da namesti protivirusno zaščito. Preberi več …

About the author