Pri nakupu nove kuhinje akcija veliko prihrani

Opremljanje stanovanja ali njegova prenova prinašata velike stroške. Kar se tiče pohištva, je največji zalogaj običajno kuhinja, kjer lahko cene dosežejo tudi deset in več tisoč evrov – potrebno je namreč poskrbeti tako za pohištvo kot kuhinjske naprave in aparate. Vedno pa je možno prihraniti, če kupujemo premišljeno in preverimo, kje velja za kuhinje akcija.

Na kaj se nanaša pri nakupu kuhinje akcija?

Različni proizvajalci in prodajalci pohištva skrbijo, da so na trgu konkurenčni, zato ni prav nič posebnega, če se ponudi za kuhinje akcija.

Seveda pa ta lahko predstavlja različne tipe ugodnosti. V katerih primerih lahko rečemo, da je za nakup kuhinje akcija resnično priročna?

– Prodajalci za kuhinje, ki so v akcijski ponudbi, pogosto omogočijo financiranje oziroma plačilo na obroke, ki se oglašuje kot obročno odplačevanje z nič odstotno obrestno mero. Pri tem velja, da običajno ne gre enostavno za “razrez” cene na obroke, saj pogosto še vedno plačate stroške odobritve kredita oziroma zavarovanje, prav tako pa z odplačevanjem po mesečnih obrokih plačate več, kot bi ob enkratnem plačilu – upoštevati je potrebno različne vrste obresti, torej za končni izračun uporabiti efektivno obrestno mero! Nakup torej ni nujno najbolj ugoden.

– Pogosto se pri nakupu kuhinje akcija ponudi za nakup gospodinjskih aparatov oziroma bele tehnike. Trgovec ali prodajalec vam ob nakupu brezplačno ponudi na primer pomivalni stroj ali hladilnik. Je to ugodna rešitev? Vsekakor, če je kuhinja dražja, brezplačni gospodinjski aparati pa vam ustrezajo. Kadar kupite kuhinjo za pet tisočakov, brezplačno pa dobite zelo enostaven pomivalni stroj, ki je vreden tristo evrov, velja dobro premisliti.

– Pogosto je najboljša za nakup kuhinje akcija na posamezne modele ali ponudbo določene blagovne znamke. Kadar se blagovna znamka odloči za promocijo, dejansko ponudi popust na vse elemente, prav tako tudi takrat, ko se proizvajalec ali trgovec odloči, da je čas za razprodajo starih modelov. Kuhinjski elementi vas takrat stanejo manj, aparate in belo tehniko pa še vedno kupite po svojih željah – in tudi za te se lahko najde ugodna ponudba oziroma znižanje.

– Vse pogosteje se pri nakupu kuhinje akcija nanaša tudi na razstavne eksponate. Pri tovrstni akcijski ponudbi je potreben hiter odziv, saj je število kuhinj omejeno. Včasih se zgodi, da so razstavljene kuhinje zakupljene že kar prvi dan – mnogo ljudi si kuhinje vnaprej ogleda in čaka na odprodajo, ali pa zaposleni nanjo vnaprej opozorijo svoje znance. Popusti so običajno dobri, vendar je treba pogosto tudi kakšen element dokupiti po polni ceni, ali pa nam dokup morda ni onemogočen, saj se kuhinja umika iz prodajnega programa. Vedno velja tudi preveriti, ali je razstavljena kuhinja dobro ohranjena.

 

About the author