Prepoznajmo znake težav z zobmi in dlesnimi

Človeško telo je zelo napreden stroj. Velikokrat nam avtomatsko pove z bolečino, kdaj potrebuje pomoč. Zobobol je znak, da je morda kaj narobe z našimi zobmi ali dlesnimi. Pričnemo ga čutiti takrat, ko je živec v zobu razdražen. To pa lahko povzroči zobna gniloba, okužba ust in razne poškodbe v ustni votlini. Sama bolečina je lahko zelo resna in nas popolnoma onesposobi za opravljanje vsakodnevnih aktivnosti. Možno pa je tudi, da bolečino iz drugih delov telesa zamenjamo za zobobol. To pa se zgodi v primerih, ko imamo vnete sinuse, težave s srcem, bolečino v ušesu ipd.

Higiena je najboljši način za preprečevanja zobobola

V človeških ustih se nahaja velika količina različnih bakterij. Nekatere nujno potrebujemo, druge pa so izredno škodljive. Slednje povzročajo zobno gnilobo in vnetje dlesni. To pa lahko privede do zobobola. Tako je najbolje, če ohranjamo naša usta in zobe čiste. To lahko storimo na sledeče načine:

  • Redno čiščenje zob s krtačo in zobno pasto
  • Nitkanje
  • Uporaba ustne vode za razkuževanje

Preberite si še naslednji članek: Korekcijska očala tudi v vlogi modnega dodatka

Korekcijska očala izbirajte predvsem glede na obliko svojega obraza.

Z ohranjanjem higiene lahko preprečimo večino vzrokov za nastanek zobobola. Dobro je tudi, če se odločimo za enkratno čiščenje zob vsako leto. To lahko storimo na spletni strani www.zobozdravstvo-skorjanc.com.

Zobobol nakazuje na možne težave z zobmi

Zobobol največkrat nastane zaradi vnetega centralnega dela zoba. Temu delu se reče pulpa. Ta pa vsebuje živčne končniče. Živčni končniči pa so izredno občutljivi na bolečino. Bolečina je pogost vzrok raznih vnetij, ki jih povzročijo poškodbe zob. Travme, infekcije in zobna gniloba so glavni povzročitelji vnetja dlesni. Seveda pa je vedno možno, da se bolečina prične nekje drugje in napreduje do naše čeljusti. Tako lahko velikokrat zamenjamo bolečino, ki nastane v ušesu in sinusih, za zobobol.

Simptomi zobobola

Največkrat, ko govorimo o zobobolu, pomislimo na bolečino v ustih in čeljusti. Možna pa je tudi velika občutljivost na mrzlo in vročo hrano ter pijačo. V vsakem primeru čutimo veliko neudobje med pitjem tekočine in uživanjem hrane. Res je tudi, da vnetje dlesni povzročajo dodaten neudoben občutek. Sama bolečina zobobola se lahko tudi razširi na vrat, uho in čeljust. Tako so pogosti simptomi zobobola:

  • Velika občutljivost na vročo in mrzlo stimulacijo
  • Otekline okoli zoba
  • Krvavenje dlesni

Zgoraj omenjeni simptomi so največkrat povezani z zobno gnilobo. Parodontalna bolezen pa je tudi zelo pogosta. To je bolezen dlesni, ki povzroči dodatne komplikacije, saj uničuje kost in dlesni, ki podpirajo rast zoba.

V vsakem primeru je najbolje, da primerno skrbimo za svoje zobe. Konec koncev na tem sloni naš nasmeh in dobro počutje.

About the author