skelenje zob

Najpogostejši vzroki za skelenje zob

Če so vaši zobje občutljive narave, vam to lahko ob nekaterih dražljajih povzroča zelo neprijetne občutke. Temu pojavu pravimo skelenje zob. In če bi radi razumeli, zakaj do tovrstnih nevšečnosti sploh prihaja, morate najprej poznati pa tudi razmeti sestavo svojih zob.

Zob je sestavljen iz zobne krone, vratu in korenine. Zobno krono lahko vidite v ustni votlini, korenina pa je zasidrana v kost. Osrednje zobno tkivo pa je dentin, ki obdaja pulpo zobu. Slednja vsebuje žile, živčna vlakna ter obrambne celice. Nekaj vlaken z živci seveda sega tudi v dentin. Ta pa je v kronskem delu zaščiten s sklenino. Slednja velja za najbolj trdo snov v telesu človeka. V koreninskem delu zobu pa je dentin zaščiten s cementom, ki je na kost pritrjen s pomočjo različnih vlaken.

Vzroki za občutljivost zob

Skelenje zob je torej značilno za tiste, ki imajo bolj občutljive zobe. Ti pa so občutljivi, kadar dentin ni zaščiten s sklenino ali s cementom. Sklenina se lahko obrablja na različne načine, na primer s prekomernim stiskanjem zob. Do obrabe seveda lahko prihaja tudi zaradi preveč agresivnega ščetkanja oziroma zaradi neprimerne ali preveč trde zobne ščetke.

skelenje zob bolj občutljivih zob
Stopnja občutljivosti dentina je normalna, vendar se bolečina običajno ne pojavi pri vsakodnevnih dejavnostih. Obstaja več teorij, ki poskušajo pojasniti vzrok skelenja zob oz. preobčutljivosti dentina.

Prav tako so za obrabo lahko krive tudi kisline, ki jih vnašate v telo, na primer z uživanjem določenih vrst pijač.

Rešitev za manj občutljive zobe

Obstaja kar nekaj koristnih nasvetov za omilitev občutljivosti zob oziroma za preprečevanje skelenja zob. V prvi vrsti je treba dobro poskrbeti za ustno higieno. To med drugim pomeni, da si zobe ščetkajte s primerno mehko ščetko, in to vsaj dve minuti.

Zobno pasto pri umivanju izpljunite, a je ne izperite z vodo. Na takšen način jo boste pustili učinkovati, s tem pa boste dentin zaščitili pred vplivom najrazličnejših dražljajev. Da vas skelenje zob ne bo več oviralo, lahko poskrbite tudi tako, da zmanjšate vnos kislih pijač in kisle hrane.

Skelenje zob je zobna bolečina, ki je ostre narave in kratkotrajna ter izhaja iz izpostavljenih površin dentina kot odziv na dražljaje in ki je ni mogoče pripisati nobeni drugi zobni bolezni. Poglejte si video kako si lahko doma pomagate pri skelenju zob, preden obiščete zobozdravnika.

Za pomoč pa se lahko vedno obrnete tudi k strokovnjakom. V tem primeru je to zobozdravnik, ki vam bo zagotovo pomagal najti primerno rešitev za občutljivost zob oziroma skelenje zob. Slednje bo odvisno predvsem od vzroka. Morda bodo dovolj že samo posebni premazi.

About the author