vrtne koprene

Koprene so izjemno uporabni in praktični pripomočki za vrt

Vrtne koprene so vam verjetno zelo dobro poznane, še posebej če imate doma vrt, za katerega redno skrbite in ga dobro vzdržujete. Najpogosteje takšen vrtni pripomoček uporabimo za zaščito zelenjave pred zmrzaljo in s tem dajemo možnost za povečanje obsega vrtne sezone.

Z uporabo koprene za vrt zgodaj spomladi torej lahko na odličen način zavarujemo rastline pred nekoliko bolj hladnimi nočmi. V jesenskem času pa nam koprena omogoča, da lahko podaljšamo sezono in omogočamo dozorevanje vrtnin. Vsekakor ima uporaba koprene na vrtu še druge pozitivne lastnosti oziroma prednosti.

Vrste kopren za vrt

Na trgu so na voljo različne vrtne koprene. Poznamo letno, zimsko, črno-belo vrtno kopreno in zagotovo bi se našla še kakšna različica. Takšen pripomoček za vrt je praviloma izdelan iz vlaken polipropilena. Za njih velja, da so temperaturno lahko izjemno obstojna, obenem pa so lahka, prepuščajo zrak, vodo in svetlobo.

vrtne koprene za vrt
Vrtna koprena je pokrivalo za pridelke, ki bo zagotovilo zaščito pred zmrzaljo nežnih rastlin in grmovnic ter zaščitilo zgodnji krompir. To je UV-stabilizirana tkanina, zasnovana za zaščito rastlin pred zmrzaljo in za zgodnje pridelke.

Za zaščito rastlin se uporabljata zimska in letna koprena. Različni vrsti se med seboj najbolj ločita glede na gostoto vlaken in po debelini. Za obe pa je značilno, da lahko učinkovito ustvarjata toplo mikroklimo in odlično zaščito pred ekstremnimi zunanjimi dejavniki, kot so na primer večja temperaturna nihanja med nočjo in dnevom.

Uporaba koprene na vrtu

Vrtne koprene se pričnejo uporabljati takoj, ko posejemo semena ali pa posadimo sadike. V tem času so namreč rastline daleč najbolj občutljive, mi pa jim s pomočjo vrtnih kopren lahko omogočimo okolje, v katerem bodo lahko odlično vzklile oziroma se dobro ukoreninile.

Kakšne so prednosti in kako uporabljati vrtne koprene na gredicah s posejanimi semeni rastlin, ki jih bomo gojili?

Ko semena končno vzklijejo in rastline pričnejo rasti, se praviloma vrtne koprene ustrezno prilagodijo. Narediti jih je treba nekoliko bolj ohlapne, da se lahko rastline dvigajo. Kadar želimo zaščititi rastline, ki smo jih posejali, je dobro, da kopreno nežno prekrijemo preko vseh rastlin. Pustiti jo je treba torej nekoliko ohlapnejšo, na robovih pa jo je treba obtežiti.

Katera vrsta zelenjave se pokriva s koprenami?

Ena od najpogostejših vprašanj kupcev vrtnih pripomočkov je, za katero vrste zelenjave so sploh primerne vrtne koprene. Pomembno je, da vemo, da se takšen vrtni pripomoček uporablja pri direktni setvi boba, graha, solat, korenčka, peteršilja, zgodnjega krompirja, špinače.

About the author