Učinkovita obnova zelenice

Če za zelenico okoli svojega doma ne skrbite redno in ustrezno, bo še tako lepa trata slej ko prej propadla. Najustreznejši čas za temeljito obnovo zelenice je zgodnja pomlad. V tem času je treba zagotoviti, da korenine ponovno dobijo dovolj kisika, hkrati je treba s trate odstraniti ves plevel, mah pa tudi druge ostanke.

Obnova zelenice
Najustreznejši čas za temeljito obnovo zelenice je zgodnja pomlad.

Trato morate prav tako oskrbeti z vsemi ustreznimi hranili. Če je potrebno, boste morali travo tudi na novo dosejati. Med pomembnejše dele temeljite obnove sodijo tudi prezračevanje, valjanje ter gnojenje trave.

Prezračevana trava uspeva veliko bolje

Plevel s trate lahko najlaže odstranite tudi s pomočjo stroja za prezračevanje. Zelenico s trato je torej najbolje prezračevati spomladi, ko prične rasti nova trava. Pri takšnem opravilu pa ne smete biti preveč zgodnji, saj lahko hitro poškodujete koreninski splet. Po drugi strani ne smete biti niti prepozni, ker se bo v tem primeru trava preveč razrastla.

Trata zaradi primerno opravljenega prezračevanja veliko bolje uspeva. Tega ne dosežete samo s strojnim prezračevanjem, temveč tudi z ročnim. Vile na primer zapičite v tla ter jih narahlo privzdignete. Tako zraku omogočite priti neposredno v tla. Korenine rastlin namreč za nemoteno rast potrebujejo zrak. Na trgu so vam na voljo celo posebna obuvala z bodicami, s katerimi lahko tla samo pohodite in tako dovolj učinkovito prezračite rušo.

vrtne koprene

Koprene so izjemno uporabni in praktični pripomočki za vrt

Vrtne koprene so vam verjetno zelo dobro poznane. Najpogosteje takšen vrtni pripomoček uporabimo za zaščito zelenjave pred zmrzaljo in s tem dajemo možnost za povečanje obsega vrtne sezone.

Valjanje za zgladitev površine travne ruše

Poleg prezračevanja je pri obnovi zelenice v spomladanskem času ključno še valjanje. To je pomembno zlasti zato, da lahko na dovolj učinkovit način zgladimo površino travne ruše. Pozneje jo bomo lahko veliko lažje in hitreje kosili.

Za valjanje trave uporabite ročni valjar, ki pa naj ne bo težji od 80 kilogramov. Pri valjenju trave je izjemno pomembno, da korenine trave pritisnete ob tla in na takšen način korenine dobijo dovolj dober stik s samo zemljo, hranili pa tudi talno oblogo. Če so tla mokra, se takšnega opravila ne smete lotiti. V nasprotnem primeru boste tla še bolj zbili, obenem pa boste izničili tudi prezračevanje.

Gnojenje za boljšo rast trave

Gnojenje trave pa je še posebej pomembno za boljšo rast. Z gnojenjem zelenici namreč omogočimo prejeti dovolj hranil. Izberite gnojilo, v katerem ni preveč dušika.

Preberite si še naslednji članek: Izboljšajmo vidljivost v vsakem prostoru s stropnimi svetili

Res je, da lustri in stropne luči dodajo odlično atmosfero v večje sobe. Včasih pa niso dovolj, da pokrijejo tudi bolj težavne dele same sobe. 

About the author