Korekcijska očala tudi v vlogi modnega dodatka

Korekcijska očala so namenjena korekciji vida. Sodijo v kategorijo medicinskih pripomočkov. Sestavljena so iz okvirjev ter leč za različne vrste korekcije ter za zaščito oči. Ne uporabljajo se samo za korekcijo optičnih napak vida, temveč imajo tudi vlogo modnega dodatka. Očala namreč lahko obogatijo naravno lepoto vašega obraza. Popravijo ter prekrijejo manjše pomanjkljivosti.

Pri izbiri korekcijskih očal je zato potrebno upoštevati kar nekaj pravil. Izbira očal je sicer v celoti odvisna predvsem od vaš samih. Kljub temu pa vam lahko odlično koristijo nasveti strokovnjakov. Ti vam bodo pomagali izbrati najustreznejša korekcijska očala.

Ključna pravila pri izbiri korekcijskih očal

Za boljšo izbiro korekcijskih očal je treba torej upoštevati nekatera pravila. Očala morajo izpostaviti ter poudariti najlepše obrazne linije. Med obliko obraza in obliko dioptrijskega okvirja je treba doseči ustrezen kontrast. Velikost okvirja očal mora biti proporcionalna velikosti vašega obraza. Manjši okvirji so namenjeni manjšim obrazom; večji okvirji so dobrodošla izbira za večje obraze.

Izbira očal glede na obliko obraza

Korekcijska očala izbirajte predvsem glede na obliko svojega obraza. Na splošno ločimo ovalno obliko obraza, okroglo, kvadratno, obliko srca in obliko diamanta.

Ogromno možnosti pri izbiri očal ponuja ovalni obraz. Osebe s takšno obliko lahko nosijo skorajda vsak okvir, in to ne glede na stil ali obliko. Ovalnemu obrazu se namreč prilega večina modelov. Okroglemu tipu obraza se najbolje prilegajo korekcijska očala s pravokotnimi ali kvadratnimi okvirji s poudarjenimi vogali. Tanjši okvir izberite v primeru, če želite doseči daljši videz obraza.

Kvadratni obliki obraza najbolje pristajajo okvirji ovalnih in okroglih oblik. Pri oglati obliki se raje izogibajte modelom pravokotnih oblik. Okvirji naj bodo čim tanjši. Okvirji v kremnih barvah so odlična izbira, če želite z očali omehčati ostre poteze svojega obraza.

Za ljudi z obrazom oblike srca so najprimernejša korekcijska očala z okvirji, ki se širijo proti dnu, na čelu pa so širši. Tudi v tem primeru je bolje izbrati tanjši okvir ali pa očala brez vidnega okvirja. To izjemno učinkovito vpliva na simetrijo obraza. Najmanj pogosta oblika obraza je v obliki diamanta. Za takšne osebe je značilno, da imajo visoka ter izrazita lica ter zoženi del čeljusti. Še najbolje se jim prilegajo korekcijska očala z okvirji z debelejšim in s poudarjenim zgornjim delom. Odlična izbira so tudi ovalni okvirji ter okvirji v obliki mačjih oči.

Preberite si še naslednji članek: Ali bi prepoznali znake bulimije pri svojem otroku?

Veliko staršev meni, da bi prepoznalo vse znake duševne bolezni pri svojem otroku. Ali ste prepričani, da bi prepoznali začetne znake bulimije pri svojem otroku? 

About the author