Ali bi prepoznali znake bulimije pri svojem otroku?

Veliko staršev meni, da bi prepoznalo vse znake duševne bolezni pri svojem otroku. Ali ste prepričani, da bi prepoznali začetne znake bulimije pri svojem otroku? Ta vrsta duševne bolezni je širok preplet psiholoških, bioloških in družbenih dejavnikov. Oboleli znake skriva zelo dolgo. Vidni so ponavadi šele po nekaj časa, ko je bolezen že zelo globoko zakoreninjena in zahteva veliko truda za obvladovanje.

Fizično neugodje in strah pred pridobivanjem teže

Samo fizično neugodje,  ki spremlja vsakega otroka med odraščanjem, lahko spremlja tudi globoko zakoreninjen strah pred pridobivanjem teže. Psihologi ugotavljajo, da z bulimijo ne obolevajo samo osebe ženskega spola, temveč tudi moški. 

Preberite si še naslednji članek: Značilnosti osebe z borderline motnjo

Osebe z mejno osebnostno motnjo (borderline motnja) kažejo širok spekter značilnosti in vedenj, ki lahko močno vplivajo na njihovo življenje in odnose. Njihov odnos do sebe je pogosto nestabilen, kar se kaže v težavah z oblikovanjem trdnega samopodobe. Osebe z mejno motnjo se pogosto bojijo opuščanja in lahko razvijejo globoko čustveno navezanost na druge, vendar so obenem tudi občutljive na zaznane zavrnitve.

Kazalci bulimije so različni

Pokazalci bulimije so različni, vendar so med seboj tesno prepleteni. Vzorci se kažejo kot:

  • Prenajedanje, ki mu kmalu sledi bruhanje,
  • Pretirana uporaba odvajalnih sredstev,
  • Pogosta in intenzivna telesna vadba,
  • Pogosti odhodi na stranišče med in predvsem po obroku.

Psihične posledice bulimije pa se kažejo kot:

  • Depresija,
  • Tesnoba,
  • Anksioznost,
  • Občutki krivde, jeze, gnusa in sramu,
  • Zloraba opojnih substanc,
  • Različne oblike zasvojenosti in dodatne osebnostne motnje.

Čim ste prepoznali vsaj enega od naštetih vzorcev vedenja, je čas, da se pogovorite s svojim otrokom.

Zdravljenje bulimije zahteva strokovno psihoterapijo

Vaš otrok bo težko prebolel bulimijo sam ali samo z vašo pomočjo. Duševna motnja ima namreč bolj globok izvor, ki je povezan s slabo samopodobo. Otrok se svojih težav sramuje in jih skriva pred ostalimi. Povečini imajo oboleli normalno telesno težo, a slabo samopodobo. Starši včasih težko razločijo med posameznikom, ki je zelo rad fizično aktiven in med posameznikom, ki ima duševno motnjo. Slednji telovadbo izrablja za nadzor nad porabo vnesenih kalorij v telo.

Zdravljenje fizičnih in psihičnih kazalcev

Tekom strokovne psihoterapije se odpravijo tako fizični, kot psihični vzroki za nastanek duševne bolezni. Najprej se seveda odpravijo simptomi, kot so bruhanje, stradanje, zloraba odvajal in podobno. Nadalje pa se psihoterapevt loti tudi vseh vzrokov za nastanek motnje. Na ta način otrok normalno socialno in  psihično funkcionira v družbi. 

Spletna psihoterapija in zdravljenje od doma

Posebna prednost sodobnih psihoterapevtov je tudi v zdravljenju prek videoklica. Na ta način ima otrok podporo tudi v dnevih, ko ne želi iti v družbo ali ko res nujno potrebuje pogovor, fizični obisk pa ni možen. 

About the author