Značilnosti osebe z borderline motnjo

Za borderline motnjo ste zagotovo že uspeli slišati, verjetno pa vam ni povsem jasno, za kaj točno gre. To je osebnostna motnja, za katero so značilne trajne poškodbe različnih segmentov posameznikove osebnosti.

Odnos z osebo z borderline motnjo je pogosto prepojen z veliko trpljenja, kaosa, prav tako z obsedenostjo in pomanjkanjem zaupanja. Vzrok za takšen pojav zelo pogosto leži v zanemarjanju ali pa v zlorabah iz otroštva. Seveda so razlog lahko tudi še druge travmatične izkušnje.

Značilnosti osebe z borderline motnjo

Borderline osebnostna motnja se kaže na številne možne načine. Takšne osebe imajo težave z vsakdanjim sporazumevanjem s svojimi bližnjimi. Sebe doživljajo kaotično, prav tako tudi druge. Po eni strani druge ljubijo zelo predano, svojega partnerja neredko idealizirajo. Prav tako pa lahko izjemno hitro zapadejo v čustveno izsiljevanje, v obtoževanje, laganje, kritiziranje in podobno.

Nihanje razpoloženja je ena izmed glavnih značilnosti pri tej osebnostni motnji, pri čemer se lahko osebe hitro premikajo med intenzivnimi občutki jeze, žalosti, praznine in evforije.

Borderline osebe so čustveno labilne. Pogosto so precej vzkipljive, razdražljive, lahko tudi nasilne. Posledično zelo težko učinkovito vzdržujejo intimne odnose. Težave se seveda kažejo tudi na delovnem mestu.

Ukrepi v primeru boderline osebnostne motnje

Dejstvo je, da vztrajati v odnosu z bordeline osebnostjo ni preprosto. Vsekakor pa dovolj dobro poznavanje motnje in seznanjenost z nekaterimi pristopi lahko precej olajša samo komunikacijo in utrdi normalno človeško povezanost.

Vsekakor je nujen obisk pri psihiatru. Prav tako tudi vključevanje v katero od oblik psihoterapije. Pri osebah z borderline motnjo se morate dosledno držati svojih obljub, jih nežno spodbujati k odgovornosti, z njimi morate biti vedno iskreni in svoje mnenje dobro utemeljiti, reagirati morate zrelo in zdržati z bolečimi čustvi.

Poslabšanje stanja pri borderline osebah

Če pri osebi z borderline motnjo ne boste držali obljub, se bo počutila izigrano in zelo prizadeto, prav tako razburjeno. Vse to pa njeno stanje lahko zelo poslabša. Enako se zgodi, če jo ne boste dovolj nežno spodbujali k odgovornosti. Zavedati se morate, da je takšna oseba v dejanjih pogosto zelo impulzivna. Deluje povsem brezglavo, kar se na primer pokaže pri zapravljanju.

Če z njo ne boste iskreni, bo borderline oseba trdno prepričana, da ste proti njej in da je ne marate. V tem primeru je zelo koristno, da jih pojasnite, da ni tako in da osvetlite, da je to strah, ki je brez kakršne koli realne podlage.

About the author