S fizično aktivnostjo do zdravega srca

Pomanjkanje fizične aktivnosti je prav tako lahko usodno kot mnoge druge bolezni. Ne dovolj aktivne osebe so pod večjim tveganjem za pojav srčnih in malignih obolenj kot pa fizično aktivne osebe. Kombinacija neaktivnosti in uživanja alkohola in tobaka je smrtonosna.

Prednosti fizične aktivnosti

Fizična aktivnost zmerne intenzivnosti je zelo pomembna, saj lahko zmanjša tveganje pred srčno kapjo. Če pa jo pospremijo še druge spremembe v načinu življenja kot je pravilna prehrana, se vam bo še kako izplačalo. Poleg tega, da fizična aktivnost pomaga uravnavati telesno težo in krvni tlak, pomaga tudi uravnavati holesterol, ki je tesno povezan s srčnimi obolenji. Še eno pomembno dejstvo je, da fizična aktivnost zmanjša stres, ki je ključen dejavnik pri razvoju srčnih obolenj.

Fizična aktivnost ne predpostavlja samo treninga ali ukvarjanja s športom, za katere večina zaposlenih ljudi nima časa. To so lahko tudi hišna opravila kot so pomivanje oken, delo na vrtu, v sadovnjaku, aktivno čuvanje otrok, hoja do službe namesto vožnje, hoja po stopnicah namesto vožnje z dvigalom in še mnoga druga opravila. V knjigo Omega936 Project lahko najdete aktivnosti, ki se priporočajo osebam, ki imajo težave s kardiovaskularnim sistemom.

Priporočen čas dnevne zmerne fizične aktivnosti naj bi bil od 30 do 60 minut, ampak celo tudi nekaj umirjenih fizičnih aktivnosti po 10 minut blagodejno vplivajo na zdravje. Za začetek je najbolje da 4 krat na teden izvajate fizične aktivnosti. Funkcionalno izboljšanje se pričakuje čez nekaj tednov in s tem boste lahko povišali tudi intenzivnost aktivnosti.

Če se posvetite pravemu intenzivnemu treniranju boste sicer opazili večje spremembe, ampak tudi vsaka zmerna aktivnost daje blagodejne rezultate.

Fizična aktivnost zmanjša znane dejavnike tveganja in ima blagodejne učinke pri preprečevanju razvoj težav s srcem. Aktivne osebe so pod dvakrat nižjim tveganjem za pojav kardiovaskularnih bolezni, celo kadar so prisotni glavni dejavniki tveganja.

Zaradi fizične aktivnosti se poveča tudi fizična kapaciteta srca, s čimer se doseže hitrejše okrevanje po fizičnih naporih.

Pri mlajših osebah fizični trening lahko privede do povečanja mišične mase srca, ta sprememba pa lahko pripomore k učinkovitejšemu delu srca in boljšemu pretoku, ko je oseba pod stresom.

Poleg vseh pozitivnih učinkov, ki jih fizična aktivnost predstavlja za srce, vpliva tudi na imunski sistem, saj poviša raven encimov, ki čistijo proste radikale, odgovorne za razvoj malignih bolezni.

 

About the author