Ne zanemarite teh simptomov – rešite se razširjenih ven, preden postane prepozno

Pozor! Ali imate občutek težkih in utrujenih nog? Vse težje stojite? Prenehajte s tem, kar delate in preberite to besedilo do konca – zelo možno je, da imate krčne žile.

Ta globalen pojav se pojavi nenadoma in prizadel je že 50% prebivalstva Slovenije. Vsak drugi oboleli se pritožuje zaradi težkih nog in nezmožnosti stanja. Mnogi ljudje zaradi tega ostanejo brez službe. Zaradi pomanjkanja stalnih prihodkov si ne morejo privoščiti nikakršnega zdravljenja.

Spremembe na telesu

Zelo pomembno je spremljati vsako malo spremembo na telesu. Vsaka sprememba, ki ne deluje naravno, lahko kaže na kakšno bolezen. Mnoge malenkosti ostanejo neopažene in do pojava razširjenih ven pride iznenada.

Simptomi vnetja ven na nogah so številni, najbolj pogosti pa so:

• Srbečica,

• Občutek žarenja ven,

• Odebelitev kože.

Problem ni le v zanemarjanju teh simptomov, temveč tudi v neznanju. Razširjene vene ne pomenijo le temno vijoličnih ven, ki so opazne na površju kože, le-te se pojavljajo tudi pod površjem in so eden glavnih vzrokov za bolečine v nogah. Te vene so nepravilno razširjene in ogrožajo mikrocirkulacijo in limfni sistem.

Ko razširjene vene niso vidne na površini kože, se bolečine v nogah povežejo s poškodbami mišic. Napačno postavljena diagnoza lahko privede do tega, da se zdravi napačna bolezen, medtem ko druga pospešeno napreduje.

Včasih simptomi vnetja ven na nogah sploh niso opazni. Šele ko pride do zapletov, se pojavijo bolečine, krči in otekanje, kar pomeni, da je bolezen že precej napredovala in da je nujna intervencija.

Vsi bi radi vedeli

Najbolj pogosto vprašanje je – ali obstaja rešitev za krčne žile? Seveda, da obstaja. Operacija ni edina možnost, ampak pomembno je pravočasno prepoznati simptome. Zdravljenje razširjenih ven se ponavadi deli na kirurške in nekirurške rešitve.

Vendar pa določene rešitve niso za vsakega. Izbira metode je odvisna od stadija bolezni. Pri razširjenih venah obstajajo 4 stadiji:

• l stadij – drobna razširjenja ven,

• ll stadij – večja razširjenja ven,

• lll stadij – večje podkožne razširitve,

• lV stadij – pokanje ven in krvavitev.

Osebe, z boleznijo v tretjem in četrtem stadiju, imajo zmanjšano delovno sposobnost, ki se s časom poslabša. Če se ne izvedejo preventivni ukrepi in zdravljenje bolezni, lahko privede tudi do tega, da koža postane atrofična in odebeljena.

Kaj storiti glede tega?

Prvič, pri zadnjih dveh stadijih ne uporabljajte kompresijskih nogavic ali elastičnih povojev. Le-ti samo pospešujejo krvavitev iz popokanih ven. V tem primeru je, na žalost, edina rešitev klasična operacija. Le-ta pa je lahko zelo boleča in po okrevanju pušča brazgotine.

V nekaterih primerih se izvede operacija z laserjem, s katero se doseže podoben učinek kot s klasično operacijo. Prednost laserske operacije je ta, da ne pušča brazgotin in da začasna delovna sposobnost ni zmanjšana kot pri klasični operaciji.

Nogavice lahko pomagajo pri prvih dveh stadijih, kjer se tudi najbolj priporočajo. Poleg tega se priporočajo tudi druga nekirurška sredstva kot so Vein Stopper krema in zdravila. Zato ne čakajte, da bolezen napreduje – ob pravem času prepoznajte simptome in se izognite operaciji.

About the author