Konopljini proteini so najbolj priporočljivi

Vsi vemo, da potrebuje telo za dobro delovanje in zdravje primerna hranila, ta pa se včasih skrivajo tudi v živilih, ki smo jih že pozabili. Stara živila se prav zaradi njihovega pozitivnega vpliva na zdravje ponovno odkrivajo, med njimi pa je tudi konoplja oziroma konopljini proteini.

Zakaj potrebuje telo beljakovine?

Beljakovine, maščobe in ogljikovi hidrati so makrohranila, torej jih naše telo potrebuje v večjih količinah. Pravzaprav je naše telo v veliki meri sestavljeno iz beljakovin – te naj bi bile zaslužne za kar 10 do 12 kilogramov naše telesne teže. Beljakovine, ki so sestavljene iz aminokislin, lahko vnašamo v telo na različne načine. Včasih se je največ govorilo o beljakovinah živalskega izvora, zaradi česar je marsikdo užival na primer več mesa in jajc, v zadnjih letih pa so v ospredju tiste rastlinskega izvora, med katere spadajo tudi konopljini proteini.
Beljakovine oziroma proteini delujejo v telesu kot encimi, prenašajo snovi po telesu in jih pomagajo priti v celice, lahko skladiščijo snovi, delujejo kot protitelesa, so pomembne za hormonsko ravnovesje in prenos informacij po živčevju, tvorijo kolagen, elastin in keratin, se uporabljajo kot vir energije …

Zakaj so konopljini proteini najboljši?

Če so športniki še kakšno desetletje nazaj uživali beljakovine iz sirotke ali soje, je danes situacija povsem drugačna. Sojine in beljakovine živalskega izvora namreč niso vedno zdrave, zato je vse večje povpraševanje po proteinih rastlinskega izvora. To so grahovi, riževi in konopljini proteini, tem pa se pridružuje še množica drugih – proteine imajo namreč tudi mnoge druge rastline, na primer kikiriki.

Konopljini proteini so žal najdražji med vsemi, hkrati pa so tudi najbolj priporočljivi. Zakaj? Konopljini proteini so sami po sebi superživilo, ki je hipoalergeno in vsebuje mnogo zdravih vlaknin, poleg tega pa vsebujejo kar 21 različnih aminokislin. Njihova največja prednost pa je v tem, da so med njimi prav tiste, ki našemu telesu najbolj ustrezajo – torej tiste, ki jih najlaže prebavi in uporabi.

Konopljini proteini so na voljo samostojno, prav tako pa v različnih mešanicah z drugimi rastlinskimi beljakovinami. Okus je lahko povsem naraven, še večkrat pa se ga nekoliko popestri z drugimi naravnimi in okusnimi dodatki – konopljini proteini imajo lahko okus čokolade, banane in podobno, zaradi česar marsikomu še bolj teknejo.
Ker so konopljini proteini povsem rastlinski, so seveda prva izbira veganov.

About the author