Karate kimono je narejen za hitrost

Veliko ljudi ne ve čisto točno, kaj razlikuje judo in karate kimono, ker sta si obe oblačili na prvi pogled precej podobni, vendar je glavna razlika tam, ker je ne moremo videti in sicer v samem blagu, iz katerega sta narejeni oblačili za izvajanje teh starodavnih borilnih veščin. Karate kimono je veliko lažji, narejen iz blaga, ki ni tako gosto tkano in je veliko bolj ohlapen, da omogoča karateistu optimalno gibanje, pri katerem ga oblačilo ne ovira.

Zelo pomembno je, kako težek je tvoj karate kimono, poleg tega pa material, iz katerega je narejen lahko veliko pove o statusu posameznika, ki ga nosi in o njegovem znanju, ki ga ima o tem tradicionalnem športu. Najlažji karate kimono ima s pravim povezavo le v obliki in mogoče v barvi, ampak nima prav nobene strukturne integritete in se z lahkoto strga, prav tako pa se lahko izjemno lahko blago lepi na kožo in s tem onemogoča prosto gibanje, kar je izjemno nepraktično in tudi ne pomaga pri razvijanju pravilne tehnike.

Vseeno velja, da so nekoliko težja blaga bolj odporna in starejši karateisti oziroma ljudje, ki trenirajo že dalj časa, in si privoščijo bolj kvaliteten karate kimono hitro opazijo, da se dodatna teža zaradi vrste blaga skoraj da ne pozna, pozna pa se, da kimono na nek način skoraj da stoji sam, kar pomeni, da je večino časa blago, vsaj na rokah in nogah, popolnoma odstranjeno od naše kože, kar omogoča neverjetno hitre gibe, saj blago ne ovira sklepov pri hitrem delovanju.

Treba je vedeti tudi to, da na to, kateri karate kimono izberemo vpliva tudi to, kaj v njem nameravamo početi. Karate kimono, ki je namenjen specialistom, ki se ukvarjajo v glavnem  katami, bodo verjetno želeli izbrati kimono, ki ima krajše hlače in krajše rokave, saj je to bolj prijetno na pogled, medtem ko se bodo specialisti za borbe bolj pogosto odločali za kimono, ki nudi tudi nekoliko več “zaščite” in sicer imamo tu v mislih nekoliko daljše hlače in rokave, ki sicer ne zagotavljajo tega, da je karate kimono bolj estetski in proporcionalen.

About the author