filtri za avto

Različne vrste filtrov v vašem jeklenem konjičku

Zračni filter za avto je le ena vrsta filtrov, ki so nameščeni v vašem jeklenem konjičku. Znate našteti še vse druge vrste? Najverjetneje ne, kljub temu pa brez njih nikakor ne gre.

Poleg zračnega filtra so znani še filter zraka kabine, oljni filter in filter goriva. Sedaj, ko smo omenili vse vrste, ste se verjetno spomnili, da veste za prav vse vrste in da v resnici veste tudi njihovo vlogo v vozilu.

Značilnosti avtomobilskega zračnega filtra

Vaše vozilo torej deluje tudi s pomočjo različnih vrst filtrov. Vsak med njimi pa ima seveda svojo nalogo. Zračni filter za avto na primer čisti umazanijo in smeti v zraku, ki vstopa v motor, in sicer med procesom izgorevanja in ga ščiti pred poškodbami, ki jih lahko povzročajo nekoliko večji delci.

Zračni filter za avto očisti umazanijo v zraku
Zračni filter očisti umazanijo v zraku, ki vstopa v motor in ga zaščiti pred poškodbami, ki bi jih povzročili večji delci. Najpogosteje je sestavljen iz papirja in je pri novejših modelih avtomobilov v plastični škatlici ob strani ohišja motorja. 

Najpogosteje je zračni filter za avto sestavljen iz papirja. Pri novejših vozilih se nahaja v plastični škatlici, in sicer ob strani ohišja motorja. Starejša vozila, ki uporabljajo uplinjač, pa imajo zračni filter nameščen nad njim, najpogosteje v plastičnem ali pa v kovinskem ohišju.

Menjava avtomobilskega zračnega filtra

Zračni filter za avto se lahko menja in čisti različno. To je odvisno predvsem od servisnega intervala. Najpogosteje ga zamenjamo tedaj, kadar postane umazan. V nasprotnem primeru pa lahko prihaja do večje porabe goriva, prav tako do oslabljenega pospeška in ne nazadnje se vam lahko prižge rumena lučka za motor.

Kaj je filter zraka kabine?

Zelo pogosto je zračni filter za avto zamenjan s filtrom zraka kabine, in to kljub temu da imata obe vrsti avto filtra povsem različne oziroma drugačne naloge. Filter zraka kabine namreč skrbi, da v zraku, ki vstopa v kabino, učinkovito prestreza drobne delce iz izpušnih plinov, prav tako ostale škodljive snovi.

Kako pogosto morate zamenjati zračni filter kabine in zračni filter za avto?

Življenjsko dobo filtra zraka kabine lahko podaljšujete seveda s primernim načinom čiščenja, kljub temu pa ga je treba preverjati tudi na rednih servisih. Če iz ventilatorja prične pihati zrak neprijetnega vonja oziroma opazite, da je intenzivnost pretoka zraka bistveno manjša, tedaj morate čim prej obiskati mehanika ter mu zaupati tovrstno težavo. V nasprotnem primeru lahko škodljive snovi in bakterije krožijo po vašem jeklenem konjičku.

About the author