čebelarska tehtnica

Seznam pripomočkov za čebelarjenje

Čebelarjenje je pri nas priljubljena dejavnost. Pri svojem delu pa si čebelarji pomagajo z najrazličnejšimi pripomočki. Med njimi je na primer nepogrešljiva čebelarska tehtnica. Takšna naprava in še drugi pripomočki za čebelarjenje pa so na voljo v specializiranih prodajalnah.

Tehtnico pa mora čebelar postaviti na ustrezno mesto v čebelnjaku, lahko tudi v posebno hišico, ki je posebej zasnovana v ta namen. Ključna je tudi sama lega takšnega pripomočka, ki mora biti postavljen prosto in v povsem vodoravni legi. Na takšen način se ne zmanjša občutljivosti čebelarske tehtnice.

Tehtanje panja

Pomembno je, da čebelar svoj panj tehta vedno ob istem času, in to ne glede na to pogostost tehtanja. Lahko zadostuje že, če je čebelarska tehtnica uporabljena zgolj enkrat na dan. Navadno je to zvečer, ko čebelja družina preneha leteti.

čebelarska tehtnica za spremljanje stanja vaše čebelje družine
Čebelarska tehtnica vam omogoča, da nenehno spremljate težo in stanje vaše čebelje družine. 

V času pašnega obdobja pa je čebelarska tehtnica uporabljena pogosteje. Tedaj je namreč panj potrebno tehtati tudi večkrat na dan oziroma na teden. Panj je v tem obdobju najpametneje tehtati zjutraj, preden čebele izletijo, in zvečer, ko se v vrnejo v panj.

Pomen tehtnice v čebelnjaku

Pripomočki za čebelarjenje med drugim torej vključujejo tudi tehtnico. Takšna naprava pa v čebelnjaku torej ni namenjena samo temu, da pokaže donos, temveč tudi za to, da pomaga reševati številne uganke.

Z uporabo takšnega pripomočka čebelarji lahko bistveno zmanjšajo stroške svoje dejavnosti. Ni jim namreč potrebno več obiskovati čebel na bolj ali manj oddaljenih stojiščih.

S čebelarsko tehtnico prav tako lahko preučujejo prednosti določenega stojišča, na katerem bodo v bližnji prihodnosti nameščali čebelje družine. Za čebelarska opazovanja so podatki o gibanju teže izjemno pomembni, vendar pa še zdaleč niso torej edini. Dejstvo je, da lahko v samo dveh dnevih čebelarska tehtnica za isti panj pokaže različen donos, kljub temu da se ni nič spremenilo.

Sodobna elektronska tehtnica za čebelarjenje

Vzroke za različen donos istega panja v samo nekaj dneh lahko čebelarji iščejo tudi zunaj panja.

Predstavitev napredne multifunkcijske čebelarske tehtnice

V tem primeru pa jim je lahko v izjemno dobro pomoč sodobno zasnovana elektronska SMS/GPRS tehtnica. Z njo lahko čebelar meri temperaturo okolice in zalege. Prav tako lahko meri vlago v zraku, različnost vetra, padavin. Lahko torej rečemo, da meri vse, kar lahko vpliva na življenje v panju ter na donos v njem.

About the author