metlice brisalcev za avto

Čas za menjavo avtomobilskih brisalcev

Brisalci za avto so pomembnejši del, kot si morda mislite. To verjetno ugotovite šele, ko denimo metlice brisalcev vetrobranskega stekla ne delujejo več tako, kot bi morale. Lahko rečemo, da so prav metlice brisalcev za avto najbolj odgovorne za to, kako deluje ta avto del.

Ko boste torej izbirali nove avtomobilske brisalce, je ključnega pomena, da so povsem ustrezni za vaš jekleni konjiček. Vemo, da so nastavki za avto brisalce večinoma enotni, kljub temu pa se sama velikost brisalcev od avta do avta razlikuje.

Dejavniki pri izbiri avto brisalcev

Ni dovolj, da kupite avto brisalce primerne dolžine.

  • Treba je upoštevati tudi prileganje loka brisalcev posameznemu steklu avta.
  • Še posebej morate biti pozorni na podatek o tem, katerim tipom avtomobilov so brisalci sploh namenjeni.
  • Še eden izjemno pomemben podatek pri izbiri brisalcev za avto je datum njihove izdelave.
  • Če so brisalci starejši, to pomeni, da je njihova guma manj prožna, življenjska doba pa zato krajša.
  • Če imate torej možnost, je bolje izbrati avto brisalce novejšega datuma.

Ko brisalci za avto ne omogočajo brezhibnega pogleda na cesto

Zelo pomembno vlogo imajo metlice brisalcev vetrobranskega stekla. Pogosto so prav metlice brisalcev za avto krive, da nimate več brezhibnega pogleda na cesto. V tem primeru vam strokovnjaki priporočajo, da brisalce zamenjate takoj.

metlice brisalcev za avto je treba redno menjati
Metlice brisalcev je treba zamenjati približno vsakih dvanajst mesecev, vendar pa je v hladnejšem podnebju morda potrebna zamenjava prej.

Na sploh pa bi se morali avto brisalci menjati na eno leto. To namreč omogoča varnost in dobro vidljivost.

Znaki za nekakovostne avto brisalce

Kdaj brisalci opravijo svoje delo in jih je treba zamenjati? Takoj, ko začnejo za seboj puščati sledi, spuščati zvoke ali pa začnejo preskakovati. Pomembno je, da brisalce na svojem avtu redno kontrolirate. Gumica na njih sčasoma postane trda. Slednje na vetrobranskem steklu ustvarja mikro praske.

Če se gumica na brisalcih povsem strga, se lahko poškoduje steklo. Pravočasna menjava brisalcev za avto je tudi zato pomembna.

Vrste brisalcev za avto

Na voljo so klasični in ploski brisalci za avto. Klasični vsebujejo gumijaste metlice brisalcev vetrobranskega stekla. Za takšen tip je značilno kovinsko ogrodje.

Kako zamenjati metlice brisalcev? V tem videu boste videli, kako namestite 3 različne vrste metlic brisalcev za avto

Klasične avto brisalce vse pogosteje izpodrivajo ploski brisalci. Njihova oblika je aerodinamična, način njihove izdelave pa omogoča povsem enakomeren pritisk na steklo, in sicer po celotni površini.

About the author