Zakaj izbrati akumulatorske škarje za živo mejo?

Tako akumulatorska kot bencinska orodja nam omogočajo prosto delo brez napajalnega kabla. To je nesporna prednost obeh vrst teh naprav. Akumulatorske škarje za živo mejo in njihove prednosti? Na začetku je treba priznati, da akumulatorska orodja niso najcenejša. V večini primerov stanejo več kot bencinska orodja. Imajo pa veliko prednosti, ki bi nam morale nadomestiti začetni strošek. Najprej je treba omeniti delo, ki je prijazno do nas in do sosedov. 

Pri delu z akumulatorskim orodjem ne postavljamo na noge celotne soseske, saj je veliko tišje delovanje od bencinskega orodja. Prav tako nam ni treba skrbeti za emisije izpušnih plinov, ki so škodljivi za okolje in nas same. Motorji z notranjim zgorevanjem, ki so vgrajeni v vrtno opremo, nimajo katalizatorjev in drugih mehanizmov za zmanjševanje emisij izpušnih plinov, kar pomeni, da lahko košnjo vašega vrta primerjamo s hojo po prometni ulici. Poleg tega 2-taktni motorji z notranjim zgorevanjem, ki jih najdemo v motornih kosilnicah in motornih žagah, izgorevajo mešanico goriva in olja ter tako ustvarjajo še več škodljivih izpušnih plinov in več hrupa. 

Tako akumulatorska kot bencinska orodja nam omogočajo prosto delo brez napajalnega kabla. To je nesporna prednost obeh vrst teh naprav.

Akumulatorsko orodje odlikuje tudi manjša teža v primerjavi z bencinskim orodjem. Z uporabo najsodobnejših tehnologij, na primer brezkrtačnega motorja, so te naprave lahko resnično lahke in kompaktne. Omeniti velja tudi, da so vrtna akumulatorska orodja dobra rešitev tako za moške kot za ženske, še posebej za starejše. Seveda bo lažje rokovati z lažjim in manjšim orodjem, ki ga je enostavno zagnati in vzdrževati. 

Pri upravljanju vrtnega akumulatorskega orodja lahko pozabimo na dolivanje rezervoarja za gorivo in olje, kar pogosto spremljajo umazane roke in oblačila. Lahko rečete, da so te naprave takoj pripravljene za delo, morda že skoraj pripravljene … tudi ne pozabite napolniti baterij, če je potrebno. 

Pri primerjavi akumulatorskih in bencinskih orodij morate upoštevati tudi stroške delovanja in servisiranja. V primeru akumulatorskih orodij imamo opravka z dvema vrstama motorja: brezkrtačni in krtačni. Prvi je praktično brez vzdrževanja, drugi pa zahteva zamenjavo 2 ali 4 ščetk, odvisno od konstrukcije. Poleg tega se zamenjajo rezila/veriga in se naprava po uporabi očisti. Prišteti morate tudi stroške električne energije, ki jih bomo imeli pri polnjenju baterij. Pri orodjih za izgorevanje imamo več komponent, ki zahtevajo zamenjavo in vzdrževanje (zračni filter, vžigalne svečke, vzdrževanje uplinjača, menjava rezila/verige in čiščenje po delu), poleg tega pa so tudi stroški povezani z nakupom goriva in olja. Samo nakup potrošnih delov je lahko težaven, kaj šele sestavljanje. Sami s tem vedno ne zmoremo in moramo se obrniti na ustrezen servis. Akumulatorske škarje za živo mejo so odlična rešitev.

About the author