Izbrati bencinski ali električni visokotlačni čistilnik?

Pri izbiri tlačnega čistilnika je pomembno vprašanje, ali naj kupite električni ali bencinski tlačni čistilec. V kategoriji električnih ali bencinskih tlačnih čistilnikov lahko kupite dobre tlačne čistilnike, ki bodo ustrezali skoraj vsem vašim nalogam kot so čiščenje in pranje fasad. Zato je vaša odločitev odvisna od vaših individualnih potreb. Lastnosti in specifikacije, ki jih želite, vam bodo pomagale pri določanju prednostnih nalog in izbiri.

Na splošno o svojih potrebah razmišljajte v teh kategorijah:

 • Za katera čiščenja boste na splošno potrebovali tlačni čistilec?
 • Kako daleč od vira električne energije mora biti tlačni čistilec?
 • Sposobnost premikanja težke opreme
 • Kako pogosto boste običajno uporabljali tlačni čistilec?

Električni tlačni čistilniki

Električni tlačni čistilniki imajo številne prednosti. Pravzaprav lahko dobite električni tlačni čistilec, ki zagotavlja 4 GPM in 5 000 PSI. Večina električnih pralnih čistilnikov bo v okviru lahke do srednje težke kategorije, zato so več kot primerni za uporabo v domači uporabi, hkrati pa se lahko lotijo tudi težjih del.

Ena največjih prednosti električnega tlačnega pranja je raven hrupa. Z njimi lahko zagotovite moč brez hrupa bencinskega motorja. Na splošno so cenejši in ne potrebujejo bencina, zato so njihovi stroški vzdrževanja manjši kot pri tlačnih čistilnikih na bencinski pogon.

Električni tlačni čistilniki pa imajo tudi svoje slabosti

Električni tlačni čistilniki niso tako brezmejno prenosni kot tlačni čistilniki na motorni pogon, saj morajo biti napajalni kabli priključeni na vir električne energije. Uporaba električnega tlačnega čistilnika s podaljševalnim kablom ni priporočljiva. Električni tlačni čistilniki praviloma ne zdržijo tako dolgo kot njihovi kolegi na bencinski pogon.
Če imate veliko posestva, je treba upoštevati dolžino, ki jo lahko doseže vaš tlačni čistilec. Če nameravate svoj tlačni čistilec izvleči enkrat na leto za spomladansko čiščenje ali čiščenje fasade, bo to morda tudi v redu. Če pa ga nameravate uporabljati redno, lahko njegova vzdržljivost resnično vpliva na vašo odločitev.

Tlačni čistilniki na bencinski pogon

Bencinski tlačni čistilniki imajo po drugi strani naslednje prednosti:

 • So vzdržljivejši in trajajo dlje kot električni tlačni čistilniki.
 • So popolnoma prenosni in jih ni treba priključiti v vtičnico prek kabla.
 • Dosegajo najvišje vrednosti PSI in GPM
 • Zaradi močne vzdržljivosti so bencinski tlačni čistilniki bolj primerni za nekoga, ki uporablja tlačni čistilnik na profesionalni ali celo polprofesionalni ravni. Ker so najvišje ravni PSI in GPM dosegljive le z enotami na motorni pogon, so te tudi edina prava izbira, če morate opravljati težka, komercialna čiščenja.

Ena glavnih pomanjkljivosti uporabe plinskih tlačnih čistilnikov je, da so glasni. Tega preprosto ni mogoče zaobiti. Poleg tega so sicer bolj prenosni, vendar so težji, saj imajo motor in rezervoar za bencin. Za njihovo delovanje so potrebni dodatni stroški za bencin ali specializirano mešanico bencina ter občasna menjava olja in vzdrževanje motorja.

Če ste glede tega na preži, lahko razmislite, da vas lahko vzdrževanje, če napravo redno uporabljate, na dolgi rok stane manj, kot če bi morali kupiti povsem novo enoto. Ko razmišljate o tem, katera naprava je za vas najboljša, boste ugotovili, da so razlike lahko v nekaterih od naslednjih dejavnikov:

 • proračun
 • enostavnost uporabe
 • prenosnost
 • pogostost uporabe
 • globina čiščenja.

Povsem naravno je, da se nakup opreme opravi glede na proračun. V tem primeru lahko dobite dober tlačni čistilec, tudi če se odločite za cenejšo različico. Tudi ob upoštevanju vseh stvari, zaradi katerih je lahko ena vrsta naprave boljša ali zmogljivejša od druge, so številne cenovno dostopne naprave enako učinkovite za določena opravila.

About the author