Prednosti električne klaviature

Električne klaviature so glasbila s tipkami, po katerih pritiskamo s prsti. Takšno glasbilo se napaja s pomočjo električne energije, sestavljajo pa ga okrog meter dolga klaviatura, dva zvočnika, ekran in številni gumbi za različne funkcije. Med njimi naj na primer omenimo metronom, spremljavo, glasnost in tako naprej.

Električne klaviature temeljijo na sempliranju, zato lahko proizvedejo kopico zvokov drugih glasbil. Tako lahko izbirate med čembalom, flavtami, tolkali in brenkali, prav zaradi tega pa so klaviature res izredno prilagodljive. Ker ponujajo realističen zvok, so danes izredno priljubljeno glasbilo, ki ne potrebuje posebnega vzdrževanja. Zvoke lahko poljubno kombinirate in celo ustvarjate svoje zvoke.

Vsaka električna klaviatura ima ogromno količino različnih zvokov že naloženih na svojem disku. Ta disk je namenjen branju, če pa boste želeli zapisovati svoje kreacije, pa so vam na izbiro tudi električne klaviature, ki imajo možnost zapisovanja in številne reže za shranjevalne naprave.

Ena izmed najbolj priljubljenih klaviatur je dandanes zagotovo sintetizator, ki se je pojavil v 40. letih prejšnjega stoletja. Ob pritisku na določeno tipko sintetizatorja lahko dejansko slišite kateri koli zvok, tako lajanje psa ali mijavkanje mačke kot zvok simfoničnega orkestra.

Prednosti električnih klaviatur pa se tu še ne končajo. Ker nimajo strun, jih ni potrebno uglaševati, s tem pa prihranite svoj dragoceni čas in denar. Pohvalijo se lahko tudi s filtri, ki kontrolirajo barvo in čistost zvoka. Nekateri filtri imajo celo sposobnost, da se tekom uporabe spreminjajo. Takšni filtri so časovno spremenljivi filtri ali TVFs.

Večina električnih klaviatur ima vgrajene tudi efekte, s pomočjo katerih obogatite igranje in oplemenitite posamezne zvoke. Tako na primer poznamo delay efekt, ki ustvarja nekakšen odmev, reverb efekt, ki tonu doda širino in specifično toplino, ali pa chorus efekt, ki ponazarja igranje več inštrumentov naenkrat.

Med izredno priljubljene električne klaviature sodijo glasbila svetovno priznanega proizvajalca Yamaha, ki je največji proizvajalec klavirjev na svetu. Svetujemo vam, da si ogledate, kaj vse vam ponuja električna klaviatura Yamaha, ki je izjemno funkcionalna ter tehnično zelo dovršena. Primerna je tako za glasbene začetnike kot izkušene mojstre, ponuja pa naslednje: kar 830 zvokov in 360 različnih slogov, vhod za mikrofon ali kitaro, arpeggio funkcijo in live control gumbe, 7-inčni barvni LCD zaslon, razširjen spominski prostor ter USB avdio snemalnik z različnimi funkcijami. Prepričano smo, da vas bo omenjena Yamahina električna klaviatura več kot navdušila, seveda pa so na voljo tudi številni drugi modeli.

About the author