Bluetooth zvočniki in primernost glasbe za vsako okolje

Brezžično ozvočenje, ki nas reši uporabe kablov za prenos zvoka, je nekaj, o čemer so ljubitelji glasbe dolgo sanjali. Za profesionalne namene zaenkrat žal še nimamo prave rešitve, saj kakovost zvoka in poraba energije tega ne omogočata, za osebne oziroma domače namene pa so poskrbeli majhni bluetooth zvočniki, ki nam omogočajo, da svojo glasbo poslušamo povsod. Pesmi, ki jih imamo na nosilcu glasbe, torej na mobilnem telefonu, mp3 predvajalniku ali iPodu, nam ni potrebno več poslušati preko slušalk ali v napravo vgrajenega slabega zvočnika, temveč jo lahko v sprejemljivi kakovosti za zasebno uporabo delimo z drugimi.

Tehnologije so lahko tudi moteče
Če so bluetooth zvočniki odlični za poslušanje glasbe doma ali v družbi prijateljev na pikniku, pa velja, da jih je potrebno uporabljati po pameti oziroma vedeti, kdaj je glasno predvajanje glasbe primerno, in kdaj ne. Takrat, kadar bi lahko naša glasba druge motila, je vsekakor bolje, da uporabljamo slušalke – če nam prija glasba, drugim morda bolj prija tišina, saj se posvečajo delu, razmišljanju, so utrujeni, se želijo osredotočiti na kaj pomembnega … Potrebna je torej uvidevnost. Prav tako je glasno predvajanje glasbe lahko neprimerno v naravi. Če se odpravite v gozd ali hribe, je bolj prijetno, da cela družina prisluhne zvokom narave in ptičjemu petju, glasba pa ostane doma.
Mali brezžični zvočniki z bluetooth tehnologijo so torej vsekakor priročni, a ne v vsakem okolju in ob vsaki priložnosti, predvsem mlade pa je treba spodbujati, da se poslušanju glasbe tudi odrečejo in so tako bolj pozorni na dogajanje okoli sebe, na odkrivanje novih stvari, na sprejemanje drugih informacij.
Kakšen zvočnik kupiti?
Kakovosten zvočnik vas bo stal sto dvesto ali še več evrov, na voljo pa so vam tudi znamke, ki si jih lahko privošči vsakdo. Če v glasbi preprosto uživate in vam kakovost predvajanja ni najbolj pomembna, potem bodo povsem zadovoljive – in za glasbeno kuliso na pikniku ali poslušanje glasbe med telovadbo v domači dnevni sobi, je to običajno čisto dovolj.

About the author