Skupinske inštrukcije za vsakogar

V zadnjem času se vedno bolj uveljavljajo skupinske inštrukcije. Nad njimi so navdušeni tako učenci kot njihovi starši, saj so skupinske inštrukcije cenejše od individualnih ali od inštrukcij v paru. Po drugi strani pa delo na skupinskih inštrukcijah poteka čisto drugače kot v razredu, saj je prisotnih le nekaj učencev. To pomeni, da gre za manjšo skupino, kar na učenje vsekakor vpliva produktivno. Pri tem ni toliko pomembno, da imajo učenci enako predhodno znanje, bolj pomembno pa je, da imajo enak cilj. Nekdo z manj znanja bo na skupinskih inštrukcijah hitro napredoval, tisti z več znanja pa bo to znanje dobro utrdil, saj bo dobil nalogo, da določeno snov razloži drugim v skupini. To je dobra vaja za njeno razumevanje.

Skupinske inštrukcije lahko potekajo samostojno ali tudi kot dopolnilo individualnim inštrukcijam, kar prinaša zelo lepe rezultate. Učenci so namreč v manjši skupini sebi enakih pogosto bolj sproščeni kot na samem z inštruktorjem, zato je vzdušje bolj spodbudno. Prav zato na skupinske inštrukcije tudi radi hodijo. V primeru, da inštruktor ugotovi, da skupinske inštrukcije niso primerne za določenega učenca, pa še vedno lahko predlaga individualno delo z njim.

Če torej iščete inštrukcije, se vam vsekakor splača najprej preizkusiti skupinske inštrukcije! Ne glede na to, za kateri predmet gre, so skupinske inštrukcije odlična rešitev. V skupini se namreč oblikuje spodbudno okolje, ki učencem pomaga, da osvojijo še več znanja. Za individualne inštrukcije se je priporočljivo odločiti takrat, ko se zelo mudi in je treba v zelo kratkem času predelati veliko snovi ter se jo naučiti. Za vse druge primere pa so boljša rešitev skupinske inštrukcije, ki so primerne prav za vse generacije. Nekateri ob njih potrebujejo še nekaj individualnih ur z inštruktorjem, a večini skupinsko delo zelo leži in jih motivira. Poleg tega pa so skupinske inštrukcije tudi cenejše.

About the author