Je povabilo na psihometrično testiranje dobra novica?

Da, vsekakor. Predvsem zato, ker vam to predstavlja samo še bližjo pot do vašega cilja v iskanju na prosta delovna mesta. Prav tako je to dobra novica iz razloga, da je precej drago in delodajalcu predstavlja stroške – torej ste zanj že dovolj fascinantni, da je ravno vam dal vabilo za testiranje. Delodajalcu ta metoda omogoči, da vas še bolje spozna, hkrati pa tudi vi ugotovite kaj novega o sebi. Takšna testiranja so tudi vse pogostejša, sploh v podjetjih, ki resnično želijo imeti kar se da ustrezne kandidate.

Kaj pa se tukaj testira? Predvsem sposobnosti, ki preverijo če ste sposobni za opravljanje določenih del in če ste na osebnostni ravni usklajeni z vsemi potrebami, ki vam jih delo prinaša, pa tudi način pri delu in interesi. Prav tako se s psihometričnem testiranjem tudi ugotovijo kakšne so vaše slabosti in prednosti v dani situaciji. Kakšni testi pa so mogoči? Ločimo dve vrsti in sicer testa sposobnosti ter osebnosti. Pri prvem se ocenijo denimo prostorsko, verbalno, abstraktno razumevanje ob neki časovni omejitvi. Medtem ko pri testu osebnosti pripomorejo k določitvi našega delovanja na delovnem mestu, predvsem psihičnega. Seveda pa tukaj ni vedno pravega ali napačnega ali pravilnega odgovora, saj ni nujno da je vsaka lastnost resnično slaba ali dobra.

Vsekakor se teh testiranj ne ustrašite, če tudi pričakujete reševanje kakšnih matematičnih računov ali reševanja bilanc – zaupajte vase in zagotovo boste uspeli. Prosta delovna mesta ne čakajo na nikogar in če se vam ponudi ta priložnost, jo morate zgrabiti. Če tudi ste brezposelni in službo iščete že dlje časa, ni nujno, da je to nemogoče. Prosta delovna mesta so, vi jih le morate znati odkriti in se zanje boriti; pa naj bo to v obliki odličnega življenjepisa ali pa v obliki dobrih poznanstev in priporočil.

About the author