domena

Vse, kar morate vedeti o domeni

Domena predstavlja pomemben del spletnega naslova. Prav tako označuje unikaten naslov, preko katerega lahko uporabniki dostopajo do spletnih strani. Pogosto je domena primerjana z domačim poštnim naslovom. Če ga ljudje ne bi imeli, to pomeni, da ne bi mogli prejemati pošte.

Če torej nimate svoje domene, v praksi ne morete imeti svoje spletne strani, posledično pa nanjo ne morete privabiti obiskovalcev. Vsaka domena je torej povsem unikatna. To med drugim pomeni, da registracija dveh enakih domen pravzaprav ni mogoča. Posledično je treba pred vsako registracijo nove domene preveriti, ali je izbrana sploh še prosta.

Razpoložljivost prostih domen

Ali je domena na spletu sploh še prosta lahko zelo hitro preverite. Na določenih spletnih straneh namreč za to obstajajo prav posebni obrazci. Če je torej izbrana domena, ki ste si jo zaželeli, še prosta, lahko postanete njen lastnik, in sicer za določeno obdobje.

domena za spletno stran
Če nimate svoje unikatne domene ne morete imeti svoje spletne strani. Hitro lahko preverite ali je domena, ki ste si jo izbrali še prosta.

Da se spletni naslov lahko zakupi samo za določeno obdobje, to pomeni, da jo boste morali tik pred potekom ponovno podaljšati. Minimalna doba zakupa takšne storitve je praviloma eno leto. Nekatere izjeme pa se lahko zakupi tudi za dlje časa, na primer za dve leti.

Sestava domene

Domena sestoji iz dveh delov. To je vrhnja domena oziroma domenska končnica in izbrana domena. Skupaj pa seveda tvorita celotno ime domene. Domeni bi lahko dodali še tretji del, ki pa ga imenujemo poddomena.

Z vrhnjo domeno upravlja registrar. Ti izdajajo tudi določene končnice ter so sprejete v svetovnem merilu. Za določene domenske končnice obstajajo tudi prav posebna pravila in s tem tudi omejitve. Za registracijo končnice .ru na primer potrebujete rusko državljanstvo ali pa morate v Rusiji imeti podjetje.

Dve vrsti vrhnjih domen

Poznani sta dve vrsti vrhnjih domen. To sta klasične in eksotične domene. Med klasične na primer sodijo končnice .com, .net, .eu, .si, med eksotične pa denimo .asia, .cc, .jp.

Najbolj čudne končniceeksotičnih vrhnjih domen

Tiste domenske končnice, ki se navezujejo na neko državo, na primer .si, .hr, .de, pogosto pravimo tudi nacionalne domene.

Kakšna bi morala biti izbrana domena?

Izbrana domena bi morala biti čim bolj preprosta, kratka, predstavljati mora vsebino vaše spletne strani. Če imate na primer podjetje, ki se ukvarja z izdelovanjem pohištva, morate izbrati nekaj v smislu tega.

About the author