Certifikati SSL digitalno potrdilo

SSL certifikati v vlogi digitalnih varnostnih potrdil

Čeprav so vam SSL certifikati poznan pojem, pa je velika verjetnost, da vam ni povsem jasno njihovo delovanje. Le redki so namreč tisti, ki povsem razumejo ne samo delovanje, temveč tudi njihovo dodano vrednost in kredibilnost, ki jo lahko dajejo spletni strani, posledično tudi podjetju, organizaciji ali pa društvu.

Kaj torej sploh je SSL certifikat. Najpreprostejša definicija je ta, da je to digitalno varnostno potrdilo. Omogoča resničnost ter varnost spletnega mesta. Obenem se z njegovo uporabo šifrirajo podatki, ki se prenašajo med spletno stranjo in njenimi obiskovalci. Lahko celo rečemo, da ima takšen certifikat vlogo varnostnika spletnih strani. Skrbi za povsem varno izmenjavo podatkov med uporabniki in strežnikom.

Za varovanje zaupanih podatkov

V praksi torej certifikati SSL delujejo tako, da šifrirajo podatke med spletno stranjo in obiskovalci. Varujejo najrazličnejše zaupne oziroma osebne podatke, kot so na primer gesla, varnostne kode, domači naslovi, telefonske številke. Te podatke namreč pretvorijo v obliko, ki nepridipravom ne koristijo prav nič. V praksi to pomeni, da nihče ne more videti vaših dejanskih gesel. Vidijo se namreč samo šifrirani podatki.

Certifikati SSL šifrirajo podatke med spletno stranjo in obiskovalci
Certifikati SSL šifrirajo podatke med spletno stranjo in obiskovalci ter varujejo zaupne oziroma osebne podatke, kot so na primer gesla, varnostne kode, domači naslovi, telefonske številke.

Če na primer kot lastnik spletne strani ali spletne trgovine SSL certifikata ne uporabljate, potem ste v resnici pri Googlu na slabem glasu. Google bo namreč v svojem sistemu vašo stran označil za nevarno oziroma za nezaščiteno. To pomeni, da vas bo uvrstil oziroma rangiral na precej nižja mesta pri iskanju rezultatov, ki so povezani z vašo spletno stranjo oziroma ponudbo.

Različne vrste SSL certifikata

Na voljo so različni SSL certifikati. Med drugim se lahko odločite tudi za brezplačni ali free SSL. To pomeni, da uporabniku ni potrebno sodelovati v samem postopku preverjanja. Dovolj je torej samo, da domeno usmeri na strežnik svojega ponudnika gostovanja. Od tam dalje pa sistem sam poskrbi za avtomatično potrditev, prav tako tudi za izdajo brezplačnega certifikata. Pri uporabi takšnega certifikata se v naslovni vrstici bralnika vedno izpiše, da je povezava varna.

SSL certifikati: 3 glavne vrste SSL-jev

Na voljo so tudi plačljivi SSL certifikati. Lastništvo domene se v tem primeru preveri s potrditvijo e-mail naslova lastnika domene. Tudi v tem primeru se v brskalniku pojavi informacija, da je povezava varna.

About the author