Izbira gostovanja za našo spletno stran

Vsaka spletna stran potrebuje strežnik, da deluje pravilno. Tega pa lahko najamemo pri ponudniku spletnega gostovanja. To je storitev, ki omogoča posameznikom in podjetjem, da objavijo svojo spletno stran na spletu. Res pa je, da je izbira določenega tipa gostovanja mogoče malo težka. Temu je tako, saj veliko uporabnikov ne pozna glavnih razlik med mnogimi konfiguracijami strežnikov. To so močni računalniki, ki poganjajo našo stran in določajo njene zmogljivosti, kot je količina prostora, pasovna širina, hitrost nalaganja ipd. 

Spletne strani se nahajajo na strežniku

Strežnik ni nič drugega, kot računalnik namenjen poganjanju spletnih strani. Tako se vse informacije nahajajo na njegovem trdem disku ali SSD-ju. Ko nekdo vtipka v brskalnik našo domeno, ga ta popelje na lokacijo strežnika. Ta pa posreduje vso spletno kodo v brskalnik obiskovalca. Sam brskalnik prebere to kodo in jo izriše na zaslonu oziroma ekranu uporabnika. 

Na samem strežniku se nahaja vsa digitalna vsebina naše spletne strani. Tako lahko nanj naložimo:

  • HTML kodo
  • Javascript in drugo kodo
  • Avdio datoteke
  • Video datoteke
  • Tekst
  • Uporabniške profile ter gesla

Spletno gostovanje uporablja različne tehnologije, ki zaščitijo naše informacije pred zlorabami. Najbolj poznani sta požarni zid ter SSL certifikat. Požarni zid prepreči, da bi se neavtorizirani uporabniki povezali na našo spletno stran. SSL certifikat pa zakodira ves pretok informacij med strežnikom in uporabnikom računalnika.

Funkcije spletnega gostovanja

Manipuliranje s podatki zahtevna, da imamo vedno dostop do našega strežnika. Pri tem pa nam pomagajo različne spletne tehnologije, kot so:

FTP dostop

FTP dostop nam omogoča, da s kateregakoli računalnika naložimo podatke na strežnik. Tako lahko hitro in učinkovito spremenimo HTML kodo, dodamo tekst in počnemo mnogo drugih stvari na naši spletni strani.

Podpora za spletne gradnike

Spletni gradniki so postali izredno popularni. Temu pa je tako, saj ne zahtevajo znanja HTML kode, da z njimi naredimo delujočo spletno stran. Tako vsako spletno gostovanje podpira WordPress, Magento, Drupal in druge gradnike.

Vzpostavitev e-poštnih računov

Če imamo podjetje, je izredno pomembno, da uporabljamo domensko elektronsko pošto. V administrativnem uporabniškem vmesniku si tako lahko naredimo vse potrebne račune ter nastavimo gesla za profile elektronske pošte.

Različni strežniki imajo različne zmogljivosti

Vsak paket spletnega gostovanja ni enako zmogljiv. Tukaj moramo predvsem upoštevati konfiguracijo strežnikov. Trenutno so tri konfiguracije izredno popularne pri posameznikih in podjetjih. Te pa so:

Deljeno gostovanje

V tem primeru se naša spletna stran nahaja na strežniku z mnogimi drugimi uporabniki spletnih strani. Prednost je ta, da je tako gostovanea izredno cenovno ugodno. Slabost pa je ta, da ne moremo pričakovati velikih hitrosti naše spletne strani in prenosa podatkov.

VPS gostovanje

Virtualno gostovanje je vedno bolj popularno. Deluje enako, kot deljeno, vendar z eno veliko razliko – Naš del strežnika je popolnoma samostojen v svojem virtualnem okolju. Tako lahko popolnoma spremenimo nastavitve svojega strežnika, ne da bi pri tem motili druge uporabnike. Poleg tega pa lahko nadgradimo pasovno širino, moč procesorjev ter razširimo prostor.

Namensko gostovanje

To uporabljajo velika podjetja, ki želijo največjo moč pasovne širine. V tem načinu najamemo cel strežnik za svojo uporabo, ter si ga ne delimo z nikomer.

Izbira domene in gostovanja

Priporočeno je, da si izberemo domeno ter spletno gostovanje na enem mestu. Tako poenostavimo vzdrževanje svoje spletne strani ter imamo na voljo tehnično podporo v primeru težav. Na spletni strani www.domovanje.com lahko preverimo in kupimo razpoložljive domene, kot tudi najamemo vrhunske strežnike. Tako zagotovimo, da bo naša spletna stran vedno delovala brezhibno, ter bo na voljo 24/7.

About the author