Učinkovit nadzor nad našim strežnikom s cPanel vmesnikom

Vsaka spletna stran na strežniku hrani vse svoje informacije. S tem imamo v mislih HTML 5, CSS, JavaScript in drugo kodo. Obenem pa se na njem nahajajo tudi vse digitalne vsebine, kot so videi, slike, zvočni posnetki ipd. Velikokrat pa se zgodi, da moramo spremeniti razne parametre delovanja našega strežnika. Nanj pa morajo administratorji in lastniki spletnih strani neprestano dodajati nove digitalne vsebine. To pa pomeni, da bomo potrebovali preprost in hiter način, da manipuliramo z našo spletno stranjo. Vse to in še več nam omogoča cPanel vmesnik, ki je izredno pregleden in preprost za uporabo. Uporabljajo ga lahko manj in tudi bolj izkušeni uporabniki za opravljanje različnih funkcij in osnovnih vzdrževalnih del na našem strežniku.

cPanel nam omogoča opravljanje mnogih različnih funkcij

Vsak nov uporabnik svoje lastne spletne strani se sooči z zelo specifično težavo. To pa je njeno redno posodabljanje. Seveda se je vedno možno povezati na strežnik preko različnih programov, kjer lahko ročno spreminjamo in nastavljamo različne parametre spletne strani. To pa ni idealno, saj lahko hitro storimo napako, ki jo je težko odpraviti.

cPanel
cPanel nam omogoča opravljanje mnogih različnih funkcij

Vmesnik cPanel pa nam močno olajša nadzor nad našim strežnikom. Vse osnovne funkcije lahko hitro najdemo, kar je idealno za neizkušene uporabnike. Omogoča nam dostop do ustvarjana novih domenskih poštnih računov in novih uporabnikov za administracijo strani, pregleda nad učinkovitostjo delovanja strežnika ipd.

Napredne funkcije pa so tudi dostopne z nekaj preprostimi kliki. Te lahko uporabljajo cPanel administratorji, ki spadajo pod bolj napredne uporabnike in tako spreminjajo delovanje strežnika, kodo na spletni strani ipd.

Dostop do cPanel administracije je preprost

Dostop do cPanel administrativnega vmesnika je dokaj preprost. Vse, kar moramo storiti, je da vpišemo naš IP naslov, kot na primer https://192.168.1.2:2083. Zadnji del IP naslova, ki je 2083, so vhodna vrata. Omenjena vrata nakazujejo, da se lahko preko računalnika ali druge pametne naprave povežemo na naš strežnik prek njih, kjer se nahaja cPanel administracija v obliki naprednega uporabniškega vmesnika.

Drugi način za povezavo do administrativnega dela cPanela pa je: https://naša-domena.com:2082. Nekateri ponudniki spletnega gostovanja imajo svoja unikatna vrata, zato je dostikrat najlažje, če se povežemo tako: https://naša-domena.com/cpanel. Namesto domene lahko uporabimo tudi IP naslov ali ime samega strežnika. Pomembno je tudi, da uporabimo pravilno domeno vrhovne ravni, kot so .com, .hr, .si ipd.

Nameščanje dodatnih programov preko cPanel administrativne panele

Dandanes je veliko lažje ustvariti svojo spletno stran, če uporabljamo katerega izmed brezplačnih gradnikov. Te gradnike pa je potrebno namestiti na strežnik. To lahko storimo ročno, vendar je dokaj zamudno. Če pa uporabimo cPanel, pa je ta naloga veliko lažja. Namestimo lahko različne gradnike, kot so WordPress, Drupal, Magneto ipd. Tako lahko hitro in učinkovito pričnemo ustvarjati svojo spletno strani, kar nam bo prihranilo ogromno časa.

About the author