Izguba slik z mobilnega telefona

Naši pametni telefoni postajajo vedno bolj tesno povezani z našim načinom življenja. Temu je večinoma tako, saj vsebujejo neverjetno tehnologijo. Tako lahko z njimi zajamemo nepozabne fotografije, posnamemo video in počnemo mnogo drugih stvari. Res pa je, da čeprav so telefoni izredno vzdržljivi, niso neuničljivi. Zaradi okvare lahko izgubimo pomembne podatke na naši mobilni napravi. To je predvsem težavno, če so te podatki neprecenljivi, kot so slike. Tako ostaja vprašanje – kako obnoviti izbrisane slike na telefonu? Srečo je večino izgubljenih slik moč rešiti s pomočjo strokovnjaka.

Zakaj pride do izgube slik?

Razlogi za izgubo slik so lahko raznoliki. Za lažje razumevanje pa jih lahko razvrstimo v tri sledeče skupine:

Napake strojne opreme

Napake v strojni opremi našega telefona so dokaj pogoste. Opazijo se predvsem pri starejših modelih telefonov. Vedno pa je možna okvara tudi na najnovejših mobilnih napravah. Naš telefon lahko neha delovati zaradi okvare na matični plošči, nedelujočim napajalnim sklopom, okvaro zaslona ipd.

Napake programske opreme

Velikokrat se zgodi, da nam določena aplikacija povzroča težave z našim mobilcem. Aplikacije so lahko okužene z virusi ali pa povzročijo nestabilno delovanje celotnega operacijskega sistema Android ali iOS.

Napake uporabnikov

Kako obnoviti izbrisane slike na telefonu, če je to napaka uporabnika? To je zelo pogosto vprašanje na katerega je možnih več odgovorov. Veliko pametnih telefonov ima vgrajene varnostne funkcije proti ponesrečenem izbrisu slik. Res pa je, da to ni vedno 100% zagotovljena zaščita.

Prenehanje delovanja SD kartice

SD kartica je morda najbolj uporabna razširitev zmogljivosti našega telefona. Poveča nam prostor za shranjevanje slik, videov, aplikacij in drugih stvari. Sama naprava je zelo zanesljiva, ampak so tudi možne okvare. Te se predvsem zgodijo takrat, če je sama kartica izpostavljena soncu, vlagi ali fizičnim udarcem. Vgrajena elektronika pa lahko preneha delovati tudi zaradi starosti ali serijskih napak. 

Tako se morda hitro znajdemo pred vprašanjem, kako obnoviti izbrisane slike na telefonu, ki so na SD kartici? Sami lahko storimo zelo malo. V tem primeru bomo potrebovali pomoč strokovnjakov, ki jih najdemo na www.kotar.si. Na omenjeni strani lahko najdemo pomoč za reševanje podatkov iz vseh spominskih medijev in računalnikov.

Slike v oblaku se ne izbrišejo takoj

Če uporabljamo različne storitve shranjevanja slik v oblaku, potem je zelo verjetno, da se izbrisane slike še vedno kje nahajajo. To je lahko koš, kategorija izbrisanih slik ipd. Večina velikih proizvajalcev telefonov ima že nameščene aplikacije za shranjevanje v oblaku. V tem primeru nas pametni telefon vpraša za želeno destinacijo shranjevanje slik. Če jih izbrišemo, je velika verjetnost, da se nahajajo v košu. Povprečen čas trajanja slik v košu je od 30 do 60 dni. Priporočeno je, da v tem primeru preberemo priročnik uporabe obnovitve izbrisanih podatkov iz oblaka.

V vsakem primeru pa ni priporočljivo, da telefon poskušamo popraviti sami. S tem lahko naredimo še večjo škodo in onemogočimo hitro obnovitev podatkov iz njegovega spominskega medija.

About the author