Strešni nosilci za vse letne čase

Sprva so bili strešni nosilci namenjeni le za zimsko prevažanje smuči, a kaj kmalu so se na strehah vozil udomačili tudi v poletnem času. 

Kam lahko namestite nosilce opreme, smuči, koles in kovčke, je zlasti odvisno od vrste vozila, želja, potreb in ne nazadnje tudi od finančnih zmožnosti. Prtljažne sisteme sestavljajo osnovni nosilci in vrsta dodatkov, s pomočjo katerih dandanes lahko prevažate praktično že prav vse. Avtomobilski nosilci za smuči so, na primer, med najbolje prodajanimi vrstami nosilcev. Lahko pa z nosilci raznih vrst prevažate tudi kolesa, jadralne in snežne deske, čolne ter podobno. 

Namestitev nosilcev opreme 

Nekdaj smo poznali le namestitev nosilcev na streho, vendar danes temu ni več tako. Nosilce lahko nameščamo tudi na zadnja vrata ali na kljuko za vleko prikolice. Slednje je še posebej priročno pri vseh vrstah vozil. 

Treba pa se je zavedati, da prav vsaka namestitev dodatnega prostora oziroma prtljažnika od vas zahteva tudi nekaj prilagoditev. Obtežena zadnja vrata namreč zahtevajo veliko previdnejše odpiranje ter zapiranje. Na kljuki nameščen nosilec, na primer, pa še dodatno zbranost med vožnjo. Kolesa na strehi, na primer, zahtevajo nekoliko več pozornosti pri vožnji skozi tunele, drevorede, podvoze ter podobno. 

Sodobni nosilci za vozila 

Nosilci za smuči in druge vrste nosilcev z različnimi nastavki ter strešni kovčki dandanes ponujajo številne prednosti, ki močno zasenčujejo njihove pomanjkljivosti. 

Sodobni strešni kovčki se, na primer, lahko odpirajo z obeh strani. Zelo hitro in preprosto se namestijo na nosilce, pokrov pa lahko varno zaklenete. Za varno uporabo med samo vožnjo je najpomembneje, da se kovček dobro prilega vozilu in da ni po nepotrebnem prevelik. 

Zlasti strešni kovčki se lahko uporabljajo prav vse leto. Pozimi z njimi lahko prevažate smuči, smučarske palice, snežne deske in smučarske čevlje. V poletnem času pa lažje kose prtljage. 

Ključna slabost strešnega kovčka je velik zračni upor. To vpliva na večjo porabo goriva. 

Prilagoditev vožnje zaradi dodatnega tovora 

Vožnja z dodatnim tovorom na strehi ali na zadnjem delu avta od vas zahteva določene prilagoditve. Na avtocesti boste morali voziti nekoliko počasneje, v ovinkih bo morala biti vaša vožnja bistveno mehkejša. 

Če imate, na primer, nosilec za kolesa nameščen na zadnjih vratih ali kljuki, boste morali biti še toliko pozornejši pri parkiranju vzvratno. 

Če se podajate na smučišče, kjer je možnost zelo zasneženega cestišča, boste potrebovali tudi verige za avto za varno vožnjo po snegu.

Med pomembne zaščitne pripomočke za avto sodi tudi pregrinjalo proti toči. To pomaga zlasti pri preprečevanju poškodb sonca ter drugih vremenskih vplivov, ki lahko na vozilih na sploh naredijo veliko škode. Obenem avtomobilsko pregrinjalo proti toči omogoča tudi to, da lahko vozilo dlje časa ostane čisto. Cerada za avto za najučinkovitejšo zaščito.

About the author