verige za avto

Verige za avto za varno vožnjo po snegu

Neglede na vozilo, ki ga vozimo, je vedno možnost zdrsa koles na cestišču. Če imamo 4×4 pogon, je naš SUV, limuzina ali terensko vozilo bolj odporno na spolzke podlage po katerih vozimo. Ko pa je cesta močno zaledenela, pa potrebujemo dodatno opremo za varno vožnjo. Boljši oprijem cestišča nam nudijo verige za avto, ki jih je mogoče hitro namestiti. Boljši oprijem koles pa nam nudijo tudi v zasneženih vremenskih razmerah. So ključna dodatna varnostna oprema, če pogosto potujemo po zaledenelih, zasneženih ali drugače težko prevoznih poteh s praktično kakršnim koli vozilom.

Zakaj uporabljati snežne verige za avto?

Edini kontakt, ki ga ima avtomobil s cestiščem je preko gum. Gume so v zadnjih letih postale močno izboljšane, kar se tiče življenjske dobe, oprijema in splošne zanesljivosti. Kljub temu pa se lahko zgodi, da na poledeneli cesti naš avtomobil izgubi večino oprijema. To pa ima lahko negativne posledice, kot so zdrsi vozila, razne nesreče ter podobno. 

Snežne verige za avto se učinkovito vkopljejo v sneg in pomrznjene površine. Verige se lahko oprimejo cestišča in omogočajo vašim kolesom, da se prosto vrtijo. Snežne verige tudi preprečujejo zdrs vašega vozila. Ko imate na vozilu nameščene snežne verige ne morete voziti z visoko hitrostjo.

Navadne snežne verige za avto delujejo tako, da se s svojimi kovinskimi spoji tako rekoč zažrejo v cestišče. Zato ima avtomobil boljši oprijem na snegu in ledu. Pomembno je, da se jih pravilno pritrdi na kolesa, drugače lahko poškodujemo gume ali karoserijo našega jeklenega konjička.

Verige za avto različnih vrst

Današnja avto oprema je pogosto na voljo v različnih izvedbah. Tudi pri verigah za avto ni zgodba nič drugačna. Poznamo vzorce verig z diamantnim, verižnim in alternativnim vzorcem.

  • Diamantne verige za avto se uporabljajo v primeru, da nameravamo voziti v najtežjih razmerah. V to se vključuje globok sneg, led in drugi težki pogoji za vožnjo.
  • Verižni vzorec je manjši in ima tudi manjšo maso. Omenjene verige za avto so namenjene voznikom, ki vozijo v srednje zahtevnih pogojih. Med to se štejejo zasnežena in tudi poledenela cestišča.
  • Alternativne verige oziroma snežne nogavice so idealne za manj zahtevne pogoje vožnja. Idealne so za manjše avtomobile in moderna SUV vozila.

Kaj je še pomembno vedeti o verigah za avto?

Vedno je priporočljivo, da si preberemo proizvajalčeva navodila za vsako dodatno avto opremo. Pri snežnih verigah za avto je tako, da imajo najvišjo dovoljeno hitrost, ki pa je odvisna od proizvajalca, kot tudi cestno-prometnih zakonov v državi, kjer se nahajamo. 

Pravilno nameščanje snežnih verig za avto

Zelo pomembno je tudi, da verige za avto primerno pritrdimo na vozilo. Ne smemo jih preveč zategniti ali premalo. Ko jih namestimo, pa je dobro ročno preveriti vsako kolo, da nikjer ni nobenih ovir ali nepravilnosti.

About the author