Kakšna naj bo čelada za motor?

Ne glede na to, kakšen tip motorja vozite in kakšen stil oziroma videz se k njemu poda, je v prvi vrsti pomembno to, da je čelada za motor varna. Tudi v primeru, da vozite starodobnika, ob katerem bi na na glavo najraje nadeli zgolj usnjeno kapo in pilotska očala, velja pomisliti na nevarnost na cesti in se držati zakonov. Čelada za motor je nujna za vsako vožnjo, pa naj bo še tako počasna ali kratka.

Čelada za motor – različni tipi

Najbolj običajna čelada za motor je tako imenovana integralna. Pri njej školjka prekriva glavo in obraz v celoti, v sprednjem delu pa je na področju oči oziroma obraza vdelan vizir, ki se lahko dvigne. Tovrstne čelade so zunaj iz umetnega materiala, v notranjosti pa dobro obložene oziroma oblazinjene. Notranji tekstilni del, ki se dotika glave, je običajno mogoče sneti, da ga lahko operemo, pri dražjih modelih pa se uporabljajo celo materiali, ki preprečujejo neprijeten vonj in množenje mikroorganizmov. Pod čelado se namreč glava precej poti, vlaga in toplota pa lahko povzročita razrast bakterij. Da bi bilo teh čim manj,  naj ima integralna čelada za motor dobro zračenje. Čelade so na voljo v različnih velikostih in nujno je izbrati takšno, ki se povsem prilega velikosti in obliki glave, ne pa takšno, ki nam je všeč na videz.

Preklopna čelada za motor je na prvi pogleda enaka integrirani, a ko dvignemo vizir, se skupaj z njim dvigne tudi spodnji del čelade, ki ščiti čeljust oziroma brado. Marsikomu je to ljubše – ob dvigu vizirja je namreč več zračnosti in manjši občutek utesnjenosti.

Naslednji tip so tako imenovane jet čelade. Jet čelada za motor pokriva glavo zgoraj, zadaj in ob strani, torej ščiti lobanjo, ne pokriva pa tudi čeljusti. Obraz se zaščiti z vizirjem, lahko pa je tudi brez njega – za vožnjo je to precej neprijetno, zato je nujna zaščita oči pred vetrom, prahom in žuželkami z očali.

Posebna kategorija so motokros čelade. Te so že na videz nekoliko robustnejše, saj se pri njih namesto vožnje po cesti predvideva še bolj aktivna vožnja po brezpotjih in grbinah oziroma neravnem terenu. Motokros čelada za motor je takoj prepoznavna po šiltu nad odprtino za oči, ki jo prekriva vizir – ali pa tudi ne.

Najboljša čelada za motor

Najboljša čelada je tista, ki zagotavlja največ varnosti. Poskusiti velja več modelov, saj imamo ljudje različne oblike glav, prav tako pa moramo poskrbeti za pravo velikost – ravno zaradi tega so na voljo tudi ženske in otroške čelade, saj so njihove glave manjše.

About the author