Stojala za motorje so izredno uporabna

Če si lastimo motor, bomo morali slej kot prej kaj na njem opraviti. Ta opravila zajemajo menjavo olja, pregled zavor, nadgradnjo pogonskega jermena ali ketne, temeljito čiščenje koles ipd. V vsakem primeru bomo za omenjena opravila potrebovali primerno opremo, kot je stojalo za kolesa in motorje. Uporabimo ga lahko za dolgoročno shranjevanje našega motorja ali koles. Seveda pa nam močno olajša vzdrževanje in čiščenje našega dvokolesnika. Seveda pa poznamo več različnih vrst stojal, ki se jim bomo posvetili v tem članku.

Sprednja stojala vzdignejo motor pri nosilcih

Pri nakupu stojala za kolesa in motorje bomo imeli možnost izbrati sprednjega ali zadnjega. Odvisno je od tega, kaj potrebujemo za naš motor. Sprednje stojalo je narejeno, da dvigne motor pri podpornikih kolesa. Pri tem moramo biti pazljivi, da ga pravilno nastavimo, drugače lahko samo vozilo pade s stojala. Omenjen pripomoček nam močno olajša zamenjavo in pregled sprednje gume, vilic in vzmeti. Če bomo uporabljali samo sprednje ali zadnje stojalo, je močno priporočeno, da nekdo motor drži na mestu, saj se drugače lahko prevrne. Pravilno servisiranje motorja je možno samo z uporabo obeh stojal.

Zadnja stojala za motorje se pritrdijo na nihajno roko

Velikokrat se zgodi, da se moramo posvetiti zadnjem delu našega motorja. Temu je tako, saj se tam nahaja veliko različnih komponent, kot je izpušna cev, zračni filter, pogonska veriga motorja ipd.

Na trgu lahko najdemo različna stojala, ki so namenjena določenemu tipu motorjev, proizvajalcu motorjev, obliki koles ipd. Seveda pa poznamo tudi univerzalne vrste, ki imajo posebne nastavke, zato lahko na njih namestimo različna vozila na dveh kolesih.

Dejstvo je, da so zadnja stojala za kolesa in motorje načeloma univerzalna za vse motorje. Če pa ima naše vozilo enostransko nihajno roko, potem pa moramo pa moramo izbrati takega, ki je taki konfiguraciji prilagojeno.

Dvižno centralno stojalo je narejeno za vzdrževanje športnih motorjev

Zadnja vrsta stojala za kolesa in motorje je namenjena za športne motorje. Te so lahko cross, enduro, trial ipd. Tako lahko dvignemo na želeno višino celoten športni motor. To pa je možno, saj nimajo velike teže. Uporabimo jih lahko za vzdrževanje našega vozila doma, ali pa na terenu. Prednost takega stojala je ta, da vzdigne cel motor dokaj visoko. Tako lahko pregledamo motor, pedala, izpuh in druge dele brez omejitev. Obenem pa lahko tudi zamenjamo obe gumi ter opravimo servis na amortizerjih, ketni, kolesih in drugih delih.

Odlična blagovna znamka za nakup motoristične opremo je yogi. Zato ji zaupajo mnogi vozniki motorjev in po celotni Sloveniji.

Preberite si še naslednji članek: Kakšna naj bo čelada za motor?

Ne glede na to, kakšen tip motorja vozite in kakšen stil oziroma videz se k njemu poda, je v prvi vrsti pomembno to, da je čelada za motor varna.

About the author