Glavna dela pri ureditvi podstrešja

Vedno bolj se tudi na podstrešjih odkriva dragoceni prostor, ki lahko služi najrazličnejšim namenom. Ena opcija je seveda mansarda, obstaja pa še kar nekaj rešitev, ki iz neuporabnega podstrešja naredijo uporabne prostore. A večinoma je treba najprej marsikaj postoriti, preden sploh lahko začnemo z načrtovanimi deli.

Verjetno se bomo že takoj srečali z velikim izzivom – pospravljanjem in čiščenjem podstrešja. Marsikatera hiša prostor pod streho uporabi za skladiščenje razne neuporabne krame, tako da je treba poskrbeti za odvoz, preden lahko sploh začnemo s kakšnimi konkretnimi opravili. Ko je prostor pospravljen in očiščen, lahko začnemo z meritvami in načrti.

Za konkretne gradbene posege pa je treba vedeti predvsem to, kakšen končni rezultat želimo doseči. Če se izdeluje mansarda, bo treba prostor pod streho prilagoditi, da bo zagotavljal ugodne bivalne pogoje. Nekateri drugi nameni ne terjajo posebnih prilagoditev.

Toplotna izolacija

Prostori pod streho običajno niso posebej izolirani, zato je to en izmed večjih posegov, ki jih je treba opraviti, preden podstrešje spremenimo v bivalni prostor. Kljub temu, da je toplotna izolacija zelo pomembna komponenta vsakega stanovanjskega prostora, pa le redko zahteva kakšne kompleksne gradbene posege. Pravzaprav je na podstrešju pogosto dovolj že suhomontažna izvedba, kar pomeni, da bo izolacija vgrajena zelo hitro in brez posebnih komplikacij.

Pri tem se običajno ne izvede le toplotna izolacija, temveč tudi zvočna, saj sta obe funkciji združeni v večini izolacijskih rešitev. Mansarda mora pogosto zagotavljati dobro zvočno izolacijo tal, seveda pa je smiselno na ta način izolirati tudi streho. Ni pa to nujno opravilo, temveč povsem odvisno od okoliščin konkretnega primera.

Ko uredimo izolacijo, se lahko že lotimo opremljanja prostora. Kar se tiče večjih gradbenih del smo skoraj opravili, morda bo treba poskrbeti le še za vodovodno in električno napeljavo, kar pa večinoma ne predstavlja posebne težave v končanih zgradbah.

About the author