Namestite ogledalo v vsako sobo vaše hiše

Vsaka soba potrebuje ogledalo, ki jo optično poveča in dekorativno polepša. Prek spleta je možno kupiti različne dimenzije, oblike in barve ogledal, ki lahko vsak prostor popestrijo. Nekatera zrcala so namenjena obešanju, nekatera pa stojijo povsem samostojno. 

Ogledalo
Vsaka soba potrebuje ogledalo, ki jo optično poveča in dekorativno polepša.

Optično povečanje prostora

Vsako ogledalo optično poveča majhen prostor, osvetli temne kotičke in nam pokaže, kako izgledamo. Pravilno nameščeno zrcalo nam bo polepšalo vsak dan. V njem se bo odsevala sončna svetloba in našo sobo osvetlila s prijetno svetlobo. V njem se bo odseval preostanek prostora, kar bo sobo vizualno naredilo večjo in zračnejšo. Obenem pa nam bo dalo vedno občutek, da nismo sami v sobi.

Obešanje ogledala nad kamin ali v kopalnico

Okrasna ogledala lahko namestimo na različne lokacije na posameznih delih prostora. V kolikor ga namestimo nad kamin, naj visi vsaj 10 centimetrov nad robom kamina, saj tako ne bo prišlo do lis ali umazanije zaradi saj iz kamina. Če ga nameravate namestiti v kopalnici, naj visi neposredno nad umivalnikom. Tako si med umivanjem in nitkanjem zob ves čas ogledujemo notranjost ust. Priporočljivo je, da zaradi vlage zrcalo v kopalnici na ploščice tudi dodatno pritrdimo z lepilom ali silikonom. 

Nameščanje ogledala na različne površine

Novo ogledalo lahko namestite na različne površine in sicer na beton, na les, na plastiko, na ploščice ali na steklo. Pri tem je pomembno razmisliti, ali se bo ogledalo pritrdilo s pomočjo vijakov ali samo z lepljenjem. Nekatera lažja zrcala je možno namestiti samo z obojestranskim lepilnim trakom, za druge pa je potrebno močnejše industrijsko lepilo ali pa silikon. Po tem, ko nalepite zrcalo, ga nekaj časa z rokami tiščite ob površino, da se dobro prilepi. Priporočljivo je, da zrcalo malce podprete s palico ali nečim težkim, kar bo poskrbelo za dobro lepljenje.

V katere prostore namestiti zrcalo, da pride do izraza?

Dekorativno ogledalo lahko namestite v vse prostore v hiši. V dnevni sobi naj bo obrnjeno proti južni strani, saj bo tako popoldansko sonce lepo odsevalo v njem. V jedilnici zrcalo namestite samo na eno stran jedilnice, kjer se bo svetilka ali lestenec odsevala v zrcalu. Pomembno pa je, da ni svetloba premočna, saj bo odsev preveč moteč. V primeru, da imate dolg hodnik brez oken, je dobro, da nanj namestite bodisi eno veliko in široko zrcalo z okvirjem ali pa več manjših, ki jih sestavite v nekakšen mozaik.

Preberite si še naslednji članek: Ročno ali strojno klesan nagrobni napis

About the author