Začetki konoplje in konopljine smole

Ena najstarejših in najbolj vsestranskih rastlin je konoplja. Skozi zgodovino se njena vloga močno spreminja. V začetku je predstavljala pomemben vir hrane in zdravil. Celotno rastlino je mogoče predelati v široko paleto surovin. Je naravno odporna rastlina proti škodljivcem in redko potrebuje kemično obdelavo. 

Zanimivo je, da se konoplja uporablja tudi v gradbeništvu in sicer se različno predelana konoplja uporablja kot glavna sestavina izolacije, opeke, ivernih plošč, itd. 

Nekoč je konoplja služila kot pomembna surovina za izdelavo platna, vrvi, tekstila, naftnih derivatov in papirja. Kasneje so se izdelovala tudi oblačila iz konoplje, oprema za jadra, mreže, itd. Dejansko je težko preceniti vlogo konoplje v zgodovini.

Konopljina smola, tudi imenovana CBD smola, je koncentrirana oblika izvlečka iz rastline konoplje, ki vsebuje visoko vsebnost kanabidiola (CBD) in druge kanabinoidne spojine.

Ko se je pričela uporaba pripravkov iz konoplje v narkotične namene, se je stanje na trgu spremenilo in se začne na konopljo gledati drugače. Sicer še vedno obstajajo razni izdelki iz konoplje, ki pa so razni koncentrati in izdelki, brez THC. Sedaj, ko smo omenili THC, zloraba marihuane je danes najpogostejša oblika zasvojenosti z drogami. 

Izdelki iz konoplje in konopljina smola

Veliko je dokazov, da človek konopljo in konopljino smolo uporablja že od nekdaj. Sektor proizvodnje zahteva zelo skrbne postopke ocenjevanja in izbire rastlin. Izbira sorte je odvisna od namena uporabe. 

Zaradi raznolikosti značilnosti konopljine smole, je ta po svetu zelo razširjena. V primerjavi s standardnimi izvlečki iz konoplje so izvlečki na osnovi konopljine smole znatno temnejši, gostejši in bolj viskozni. To je posledica povečane koncentracije terpenov in flavonoidov. 

Uživanje konopljine smole lahko ima na telo različne učinke. Po uporabi konopljine smole ni priporočljivo opravljati nalog, ki zahtevajo pozornost ali koncentracijo. Upoštevajte priporočljiv odmerek, saj v primeru predoziranja lahko pride do mišičnega krča in otrplosti. Med drugimi nevarnostmi je tudi samozdravljenje, saj uživanje konopljine smole ne more nadomestiti zdravnikovih navodil in predpisanih zdravil. Standardnega zdravljenja tako ni vredno opustiti in se je pred uporabo potrebno posvetovati z zdravnikom. Konopljina smola ni zdravilo in jo je treba  uživati pravilno, ob kakršnihkoli nezaželenih stranskih učinkih je potrebno uživanje opustiti in se posvetovati z zdravnikom. 

Zakaj je konopljina smola učinkovita?

Učinki konopljine smole so se odkrili precej hitro po začetku njene rabe. Konopljina smola ponuja številne prednosti pred drugimi izdelki iz konoplje. 

Zaradi visoke vsebnosti terpena je konopljina smola pogosto močnejša od drugih izdelkov iz konoplje, zaradi česar lahko že z manjšo količino dosežete želene učinke. Terpeni zagotavljajo številne potencialne koristi tudi za zdravje. Konopljina smola je skupek cele vrste kanabinoidov, ki so ekstrahirani in katere lahko kupite. 

Smola konoplje, katero  lahko kupite tudi na našem trgu, je popolnoma zakonita in ne presega največje dovoljene meje THC

Konoplja nasploh trenutno slovi kot neškodljiva, vendar lahko uporaba prinaša določena tveganja, zato se vedno pred uporabo izdelkov iz konoplje prepričajte o morebitnih stranskih učinkih. 

About the author