Otroški poganjalci naj bodo lahki, trpežni in varni

Zadnje desetletje so med otroci in njihovimi starši kot prvo otroško prevozno sredstvo ponovno priljubljeni otroški poganjalci. Ti niso nobena novost, kajti dvokolesna otroška vozila, ki nimajo pedalov, temveč se poganjajo kar z nogami, poznamo že dolgo. So pa novi poganjalci kljub temu na marsikaterem področju zelo inovativni.

Kakovostni otroški poganjalci

Otroški poganjalci so na voljo skoraj v vsaki prodajalni, ki ponuja izdelke za otroke. Kljub temu, da so si na videz zelo podobni, pa je med njimi precej razlik. Najboljši poganjalci so lahki, da otrok s svojim vozilom čim bolj enostavno upravlja. Pogosto so izdelani iz lesa, ki je prijazen in naraven material. Poceni in manj kakovostni poganjalci pa so pogosto zelo težki, saj so narejeni iz jekla. To precej vpliva na njihovo vodljivost.
Prav vodljivost je tista, ki je bistvena. Otrok, ki šele razvija ravnotežje in koordinacijo, je lahko pri vožnji tudi neroden, saj mora zanjo še pridobiti “občutek”. Kakovostni poganjalci imajo zato možnost blokade krmila, ki preprečuje, da bi se to prekomerno obrnilo. Sunkoviti zavoji brez nadzora se namreč hitro končajo s padcem.
Tudi plastični poganjalci, ki so sicer lahki, imajo lahko svoje pomanjkljivosti. Predvsem je vprašljiva njihova trpežnost, saj se plastika hitro polomi.


Kaj pa otroški poganjalci za najmlajše?

Otroški poganjalci za predšolske otroke so videti kot kolesa brez pedalov, tisti za malčke pa bolj spominjajo na tricikle. Otroci, ki pri enem letu še ne znajo hoditi in imajo pri dveh letih še premalo ravnotežja za vožnjo na dveh kolesih, lahko uporabljajo poganjalce, na katerih sedijo udobno in nizko nad tlemi, za ravnotežje pa so jim na voljo tri ali celo štiri kolesca. Ti poganjalci se lahko brez težav uporabljajo tudi v stanovanju, seveda pa je potrebno poskrbeti, da se prepreči dostop do nevarnih mest, na primer do stopnišča.

Kako vožnja s poganjalci pomaga k prehodu na kolo?

Otroški poganjalci na dveh kolesih otroka naučijo ravnotežja. Ko se pelje brez težav, ni kolo več nič posebnega – dodatna so edino pedala. Kadar se otrok najprej uči poganjanja, na primer na klasičnem triciklu ali kolesu s pomožnimi kolesci, pa mu manjka prav ravnotežje. Zato je lahkjo učenje vožnje s kolesom veliko bolj dolgotrajno.
Sicer pa načeloma velja, da so predšolski otroci s poganjalci precej zadovoljni. Dokler jih ne prerasejo, niti nimajo želje, da bi vozili pravo kolo. In nič zato – tudi otroški poganjalci zagotavljajo obilo gibanja, ki je za zdrav razvoj otrok še kako pomembno!

About the author