Znižajmo porabo barve v kartušah

Ohranjanje našega tiskalnika v delujočem stanju je včasih dokaj težko. Če veliko tiskamo, se kartuše hitro izpraznijo. To pa nam lahko povzroči veliko težav, saj nepričakovano ostanemo brez črnila. Vedno je dobro, če imamo na zalogi dodatne barve, vendar je še bolje, če poznamo nekaj osnovnih trikov za bolj učinkovito tiskanje. Današnji tiskalniki so izredno učinkoviti pri porabi črnila pri tiskanju slik in dokumentov. Tako bomo zmanjšali stroške z vzdrževanjem tiskalnika kot tudi podaljšali njegovo življenjsko dobo.

Preglejmo dokumente in slike preden jih natisnemo

Pri tiskanju dokumentov, kot so računi v PDF obliki, načrti, prevzemnice ipd., se veliko uporabnikov ušteje, saj natisnejo veliko več kot je potrebno. Številni dokumenti v našem elektronskem poštnem nabiralniku in na računalniku vsebujejo veliko priloge, ki jo pogosto ni potrebno natisniti. Veliko bolje je, če jih vnaprej pregledamo v spletnem brskalniku s predogledom tiskanja. Enako lahko storimo v številnih pisarniških programih. Ko dokument pregledamo, imamo možnost izbrati samo strani, ki jih želimo natisniti. S tem bomo na letni ravni prihranili ogromno barve v kartušah in tudi porabili manj papirja, kot bi ga sicer.

Ohranjanje našega tiskalnika v delujočem stanju je včasih dokaj težko. Če veliko tiskamo, se kartuše hitro izpraznijo. To pa nam lahko povzroči veliko težav, saj nepričakovano ostanemo brez črnila.

Zmanjšajmo kakovost tiskanja pri izdelavi dokumentov

Večino ljudi uporablja tiskalnik za tiskanje številnih dokumentov. Če to počnemo pogosto, lahko spustimo kakovost tiskanja. To storimo tako, da pri pregledu dokumenta izberemo nižjo vrednost DPI. V večini primerov je 600 ali višja nastavljena tovarniško. Spustimo pa jo lahko na 300 in nižje, kjer je kakovost in vidljivost črk popolnoma zadovoljiva za ustvarjanje dokumentov. Pri nižji ločljivost oziroma kakovosti tiskanja naš tiskalnik prihrani veliko količino barve. Tako bomo črnilne kartuše manj izpraznili z vsako uporabo naše tiskalne naprave.

Kartuše se ne posušijo v prižganem tiskalniku

Ena izmed največjih slabosti črnilnih kartuš je ta, da se sčasoma posušijo. Tako imamo lahko polne kartuše v tiskalniku, ki jih ne moremo več uporabljati, saj se je barva znotraj njih posušila. Načeloma se to ne dogaja, vendar se lahko pripeti v primerih, ko dolgo časa nismo prižgali tiskalnika. Da bi se temu izognili, obstaja preprost trik. Če tiskalnika nikoli ne ugasnemo, se kartuše ne bodo izsušile. S tem ne bomo povečali porabe električne energije do opazne mere, saj se naprava preklopi v nizko stanje porabe. Na vsake toliko časa se bo tiskalnik samodejno prižgal in očistil tiskalno glavo. Tako se bo barva premikala in se ne bo posušila. Morda se nam v tem primeru pojavi skrb, da bo zato barva hitro pošla, vendar temu ni tako. 

About the author