Motorna olja za avto

Različna motorna olja in njihove značilnosti

Na trgu so na voljo različna motorna olja za vozila. Nekateri menijo, da so sintetična olja najbolj kakovostna, spet drugi prisegajo na mineralna, prav tako na polsintetična. Lahko rečemo, da glede vrst olj za avtomobile obstaja kar precej dvomov. Pomembno je, da poznate najpomembnejše lastnosti oziroma razlike med samimi vrstami motornih olj. Na takšen način se boste zagotovo precej lažje odločili, katero avtomobilsko motorno olje je najprimernejša izbira za vas.

Sintetična motorna olja se pridobivajo z rafiniranjem baznih olj in z dodajanjem primernih aditivov. Seveda se lahko v celoti sintetizirajo tudi v laboratorijih. Njihova ključna funkcija pa je omogočiti toploto ter oksidacijsko stabilnost, prav tako tudi odpraviti tvorbo usedline in omogočiti še boljšo zaščito motorja avta pred korozijo in obrabo.

Značilnosti polsintetičnih motornih olj za avte

Avtomobilska polsintetična motorna olja so mešanica sintetičnega ter mineralnega olja z dodatki primernih aditivov. Po svoji sestavi so precej bližje mineralnim motornim oljem. In čeprav takšno motorno olje vsebuje tudi 1 % sintetičnega olja, ga vseeno imenujemo polsintetično.

Motorno olje - dolivanje
Dolivanje motornega olja je ključno za dolgo življenjsko dobo vašega vozila. Poskrbite za optimalno delovanje motorja!

Ključnega pomena je, da avtomobilska polsintetična motorna olja kupujete zgolj pri uglednih proizvajalcih – zlasti v kategoriji premijskih blagovnih znamk, kot so Mercedes, Audi, …

Značilnosti mineralnih olj za motorja vozil

Ste vedeli, da so bila prva olja na svetu, ki so se uporabljala za mazanje gibljivih avto delov, prav mineralna olja? In da so takšna olja v uporabi še dandanes? Mineralna motorna olja za vozila se pridelujejo s predelavo surove nafte pa tudi z uporabo posebnih dodatkov. Ta olja se morajo zamenjati praviloma na vsakih 5000 ali 10000 prevoženih kilometrov. Slednje je odvisno zlasti od vrste motorja, prav tako od dodanih aditivov pa tudi od samih delovnih pogojev.

Motorna olja – sintetično proti mineralnemu motornemu olju

Mineralna avtomobilska olja uporabljajo predvsem motorji starejših generacij – vozila iz devetdesetih let pa tudi starejša. Ker imajo bistveno manjšo odpornost na visoke delovne temperature, jih ne uporabljajo sodobni motorji. Torej ne morejo zagotoviti dovolj učinkovitega mazanja, niti z vrhunskimi dodatki. Zaradi višje viskoznosti prav tako mineralna motorna olja niso primerna za uporabo v hladnejšem letnem času oziroma pozimi, ko so temperature pod minus 15 stopinj Celzija.

Glede na omenjeno, bi predvidevali, da je torej najbolje preiti na sintetična motorna olja. Če proizvajalec vozila za vaš motor predvidi mineralno olje, je to povsem ustrezno.

About the author