Različne vrste škarij za striženje žive meje

Katere škarje za striženje žive meje so prave za vas, je predvsem odvisno od tega ali je vaša živa meja visoka ali nizka in ali je površina grmovja zelo velika in razpršena po parceli in kako želite oblikovati grmovnice. Večina uporabnikov že ima ročne škarje za striženje žive meje, v zadnjih letih pa so popularni tudi električni, akumulatorski in motorni obrezovalniki grmovja. Prave za vas je predvsem odvisno od tega ali je vaša živa meja visoka ali nizka in ali je površina grmovja zelo velika in razpršena po parceli in kako jo želite oblikovati.

Ročne škarje za striženje žive meje

Ročne škarje za živo mejo so primerne za nego vseh vrst žive meje, naj si bo to smreka, gaber, fotinija, lovorikovec, ali mešana živa meja, vendar so bolj učinkovite pri natančnejših opravilih. Izbirate lahko med modeli s teleskopskimi ročaji, da dosežete višje veje ali ergonomskimi ročaji ter med različno dolgimi navadnimi in nazobčanimi rezili za debelejše veje.

Električni, akumulatorski in motorni obrezovalniki grmovja

Za rezanje večjih površin so učinkoviti električni obrezovalniki, ki so lahko dvostranski za oblikovanje, enostranski za striženje ravnih delov in višinski za rezanje visoke žive meje, brez potrebe po uporabi lestve. Če vas ovira električni kabel izberite akumulatorski obrezovalnik ali pa motorne škarje. Rezanje z bencinskimi škarjami je lahko nekoliko bolj hrupno in ima višji nivo tresljajev, vendar omogoča precejšnjo mero avtonomije. Pri vseh tipih pa lahko izbirate različne dolžine rezil ter zmogljivosti naprave.

Škarje, ki ti omogočajo oblikovanje žive meje po svojih željah.

Multifunkcijske kose za striženje žive meje

Zelo popularne so multifunkcijske kose, ki imajo priključek škarje za živo mejo. Izbirate lahko med različnimi dolžinami rezalnika z dvojnim nožem. Kot pa lahko nastavite do 90 stopinj. Motorna kosilnica ima že sama po sebi dolgo os, s podaljškom pa lahko dosežete tudi najvišje predele vaše žive meje.

Dvostranski obrezovalnik žive meje

Dvostranski obrezovalnik žive meje je najprimernejša izbira, če oblikujete živo mejo, saj ga lahko uporabite za obrezovanje žive meje do višine prsnega koša. Ta vrsta obrezovalnika omogoča striženje z obeh strani žive meje hkrati, kar olajša in pospeši delo. Poleg tega lahko obrezovalnik žive meje opremite tudi z nastavljivim zadnjim ročajem, ki omogoča večjo prilagodljivost in boljšo ergonomijo pri striženju in oblikovanju stranic žive meje.

Enostranski obrezovalniki žive meje

Enostranski obrezovalniki žive meje so zasnovani predvsem za ravne dele žive meje. Ta vrsta obrezovalnika ima rezilo z zobmi na eni strani vodila, kar omogoča daljše rezilo brez dodatne teže. To je posebej koristno pri obrezovanju večjih površin žive meje, saj z enim potegom obrežete večje dele. Enostranski obrezovalniki so lahko tudi lažji, kar olajša uporabo in zmanjšuje utrujenost pri dolgotrajnem delu.

Višinski obrezovalniki žive meje

Višinski obrezovalniki žive meje so namenjeni obrezovanju visokih in nizkih živih mej ter talnega rastja. S tem obrezovalnikom lahko brez potrebe po lestvi dosežete in obrežete visoko živo mejo. Pomembna prednost te vrste obrezovalnika je nagibno vodilo rezila, ki omogoča hitrejše obrezovanje in lažje doseženje tako nizke kot visoke žive meje. Motor obrezovalnika deluje tudi kot protiutež vodilu rezila, kar zagotavlja uravnoteženost in stabilnost med delom. Ta vrsta obrezovalnika je izjemno uporabna, saj omogoča obrezovanje na različnih višinah brez nepotrebnih ovir.

About the author