Antivirusni program poskrbi za učinkovito zaščito računalniških sistemov

Brskanje po svetovnem spletu ima tako dobre kot tudi slabe lastnosti, in med njimi je okužba z virusi in drugimi zlonamernimi programskimi opremami nekaj zelo pogostega, če na računalniku nimamo nameščenega ustreznega antivirusnega programa.

Antivirusni program je skupek programov, ki so namenjeni preprečevanju, iskanju, odkrivanju in odstranjevanju virusov, ki sicer lahko resno ogrozijo naše podatke na računalniku na takšen način, da jih za vedno izgubimo.

Funkcije antivirusnega programa

Danes praktično ni računalniškega sistema, ki ne bi imel nameščenega antivirusnega programa. Njegova glavna naloga je, da naše datoteke in podatke ščiti pred morebitnimi zlorabami in v tem primeru ustrezno poskrbi zanje.

Antivirusni program
Antivirusni program je skupek programov, ki so namenjeni preprečevanju, iskanju, odkrivanju in odstranjevanju virusov

Antivirusni program neprestano pregleduje računalniški sistem in ko zazna virus, nas o tem nemudoma obvesti in od nas zahteva, da sprejmemo odločitev o tem, ali okuženo datoteko počisti, jo izbriše ali jo postavi v osamitev tako, da ne pride v stik z ostalimi podatki.

Brezplačne in plačljive verzije antivirusnega programa

Trenutno je na voljo ogromno različnih antivirusnih programov, in za katerega se odločimo, je popolnoma naša odločitev. Izbiramo lahko med osnovnimi brezplačnimi paketi in premium paketi, ki pa so plačljivi. Slednji običajno vsebujejo tudi požarni zid, kar pomeni, da nam zagotavljajo dodatne zaščitne ukrepe.

Ne glede na to, ali se odločimo za plačljivo ali brezplačno verzijo antivirusnega programa, je pot do njega zelo podobna. Dobimo ga na spletu in ga enostavno namestimo na svoj računalnik. V primeru plačljivega antivirusnega programa je potrebno biti pozoren na čas, ko nam poteče, saj je potrebno dovoljenje za njegovo uporabo podaljšati.

Neprestano posodabljanje antivirusnega programa

Zavedati se je potrebno, da tudi po namestitvi antivirusnega programa ne smemo biti popolnoma brez skrbi. Zato moramo biti pozorni predvsem na nenavadno obnašanje računalniškega sistema, kot je prikazovanje nenavadnih sporočil, ugašanje računalnika in še marsikaj drugega. Če je računalnik v omrežju z drugimi računalniki, obstaja resna nevarnost, da se virus zgolj v nekaj minutah razširi po celotnem omrežju.

Ker se danes pojavlja vedno več najrazličnejših oblik virusov in druge zlonamerne programske opreme, se mora tudi antivirusni program temu primerno prilagajati in se neprestano posodabljati, za kar pa morajo poskrbeti tudi njihovi uporabniki.

Preberite si še naslednji članek: Izbira gostovanja za našo spletno stran

About the author